Linkovi

Barack Obama razmišlja o predsjedničkoj nominaciji


Senator Barack Obama jedini je Amerikanac afričkog podrijetla u Senatu Sjedinjenih Država. Jučer je u jednoj televizijskoj emisiji izjavio kako ga je odgovor javnosti na neke njegove govore naveo da razmišlja o mogućoj predsjedničkoj nominaciji na izborima 2008. godine.

Barack Obama, demokratski senator iz Illionisa, nakon svega dvije godine provedene na šestogodišnjem mandatu, obznanio je svoja razmišljanja u emisiji Meet the Press. Mnogi analitičari ovo promatraju kao veliki izazov za Hillary Rodham Clinton jer je Obama vrlo popularan u medijima zbog svoje životne priče, elokvencije i etničkog podrijetla. Hillary Clinton nije službeno najavila svoju kandidaturu, no u debati tijekom vikenda odbila je reći hoće li služiti puni mandat na dužnosti senatorice New Yorka.

Barack Obama lansiran je u političku orbitu nakon izuzetno uspješnog glavnog govora na konvenciji njegove Demokratske stranke 2004. godine. Iste je godine izabran za člana Senata Sjedinjenih Država. U kolovozu ove godine senator Obama je izazvao veliku pozornost američke javnosti kad je boravio u dvotjednom posjetu Africi kad je, između ostaloga, posjetio i Keniju, gdje je rođen njegov otac. Ovaj tjedan u američkim se knjižarama pojavila i nova knjiga Baracka Obame Smjelost nade: razmišljanja o povratku američkog sna. Neki demokrati primjećuju da se Obama iskazao i u prikupljanju donacija za stranačke kolege na ovogodišnjim izborima.

Ukoliko senator Obama i senatorica Clinton oboje uđu u izbornu utrku unutar Demokratske stranke, demokratska nominacija će se pretvoriti u nadmetanje samo dvije osobe. Vjeruje se da preostala trojica vjerojatnih kandidata senatori John Kerry, John Edwards i Evan Bayh ne bi na primarnim izborima mogla zadobiti neku širu podršku uz ovakva dva istaknuta kandidata. Sam Obama izjavio je jučer u istom interviewu kako će konačnu odluku o nominaciji donijeti nakon kongresnih izbora 7. studenog. Međutim, neki njegovi savjetnici kažu da bi i privatni razlozi mogli igrati ulogu u odluci o ovoj nominaciji, a ne samo politički. Barack Obama ima mladu obitelj i možda je neće htjeti izložiti okrutnostima dugih političkih kampanji.

XS
SM
MD
LG