Linkovi

Nancy Pelosi - nova čelnica Zastupničkog doma?


Ukoliko demokrati pobijede na kongresnim izborima 7. studenog i osvoje većinu u Zastupničkom domu, zastupnica iz Kalifornije Nancy Pelosi mogla bi postati prva žena na čelu Zastupničkog doma.

8. studenog 2002., dan nakon prvih kongresnih izbora u tijeku predsjedničkog mandata Georgea Busha - i nešto više od godinu dana nakon terorističkih napada 11. rujna 2001 - te samo par mjeseci prije američke invazije na Irak, demokrati su doživjeli težak poraz. Republikanska je stranka preuzela kontrolu i nad Senatom. Većinu u Zastupničkom domu imala je od 1994. godine.

Zastupnici Nancy Pelosi predstojalo je da bude čelnica kongresne manjine. Prema njenim riječima, izazov za demokrate je bilo ujediniti Demokratsku stranku oko čelnika koji je vješt u formiranju koalicije dok bi se istovremeno povukla jasna linija suprotnosti s politikom predsjednika Busha i Republikanske stranke.

"Što se tiče republikanaca i administracije predsjednika Busha, demokrati moraju s njima pronaći zajednički jezik - za cjelokupni boljitak američkog naroda. Međutim tamo gdje nije moguće pronaći zajednički jezik, moramo čvrsto stajati i biti dosljedni našim principima i našoj politici" - ovako je svojevremeno oporbenu politiku demokrata objasnila gospođa Pelosi.

2004., demokrati su doživjeli još jedan poraz: republikanci su još jednom osvojili oba doma Kongresa, dok je predsjednik Bush na predsjedničkim izborima pobijedio demokratskog kandidata Johna Kerrya.

Danas, 66-godišnja Nancy Pelosi, koja je svoj prvi dodir s politikom imala još kao dijete u Baltimoru, gradu gdje je njen otac bio gradonačelnik, nalazi se na pragu da uđe u povijest kao prva Amerikanka koja je postala predsjednikom Zastupničkog doma. Njeni liberalni stavovi predmet su čestih kritika. Predsjednik Bush je na jednom nedavnom izbornom skupu o Nancy Pelosi rekao ovo: "Predsjednik Zastupničkog doma, formalno treća osoba po hijerarhiji iza predsjednika u iznimnim slučajevima, postala bi osoba koja je bila protiv invazije na Irak i uklanjanja Saddama Husseina. Nancy pelosi je bila protiv obnove važenja anti-terorističkog zakonodavstva, protiv osnivanja Ministarstva domovinske sigurnosti kao i protiv programa CIA-e u kojem se ispituju osumnjičenici za terorizam."

Predsjednik Bush, njegov glavni politički savjetnik Karl Rove, te dopredsjednik Dick Cheney ovu kritiku ponavljaju gotovo svaki dan, u okviru izborne kampanje Republikanske stranke.

‘Za političarke je od iznimne je važnosti da pobijede u teškim izbornim okršajima, tako da nitko poslije ne može reći da je stečeni položaj bio jednostavno poklonjen’ – izjavila je nedavno Nancy Pelosi, koja bi - ako demokrati pobijede na izborima 7. studenog - mogla postati prva Amerikanka na čelu Zastupničkog doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG