Linkovi

Sharon Fisher: 'Europska unija učinit će ogromnu pogrešku ako Hrvatska u roku od nekoliko godina ne postane članica'


Za nedavnog posjeta Washingtonu, hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da njegova zemlja očekuje da će do 2009. postati članica Europske unije. No, što ako se ne ispune ta očekivanja? O regionalnim posljedicama mogućeg otezanja u primanju novih članica na Balkanu nedavno je bilo govora u Centru Woodrow Wilson u Washingtonu.

Sharon Fisher, stručnjakinja za zemlje Srednje Europe u washingtonskoj konzultantskog firmi Global Insight, izjavila je da će Europska unija učiniti 'ogromnu pogrešku' ukoliko Hrvatsku ne primi u članstvo 'u razumnom roku od nekoliko sljedećih godina.'

Sharon Fisher: Ako bi Europska unija recimo rekla Hrvatskoj da ne može postati članica sljedećih deset godina, tada bi postojala velika opasnost političkog zaokreta u desno. No, ako se proces približavanja članstvu odvija ovim tempom, kao sada, takva opasnost, vjerujem, ne postoji. Brinuli smo se da će Hrvatska krenuti u radikalnijem pravcu nakon hvatanja Ante Gotovine, pa se to nije dogodilo. No, odbijanje Unije da učlani Hrvatsku imalo bi, po mom mišljenju, najnegativniji utjecaj na njoj susjedne zemlje - Bosnu, Srbiju i druge. Ako posve blokirate perspektivu članstva za te države, onda se lišavate mogućnosti da utječete na njihovu politiku.

Sharon Fisher je u Centru Woodrown Wilson predstavila svoju knjigu 'Političke promjene u post-komunističkoj Slovačkoj i Hrvatskoj: od nacionalizma do europeizma'. Ona smatra da upravo 'nove članice' Europske unije, poput Slovačke, imaju najveći interes da u Uniju uđu i države Jugo-istočne Europe te da će njihova podrška Hrvatskoj biti od ključne važnosti.

Pavol Demeš, bivši ministar vanjskih poslova Slovačke, a danas znanstvenik pri Njemačkom Fondu Marshall ovdje u Washingtonu, komentirao je takozvani 'zamor proširenjem' koji - kako je rekao - navodno vlada u Zapadnoj Europi.

Pavol Demeš: Sva ta priča o nekom 'zamoru' postoji samo u glavama političara koji sjede u Bruxellesu. 'Zamor' u stvarnosti uopće ne postoji. Političari su umorni od tog procesa proširenja, pa misle da i njihovi građani tako osjećaju. Kada mi netko iz Zapadne Europe počne o tome govoriti, ja ga pitam – 'što ste vi poduzeli na tom planu? Da li ste uveli neki program koji bi vašim građanima objasnio da, recimo, hrvatsko članstvo koristi samoj Uniji, da će s Hrvatskom Europska Unija biti jača, a ne slabija?' Na ova pitanja obično ne dobivam nikakav odgovor.

Pavol Demeš smatra da je integracija zemalja jugo-istočne Europe u Europsku uniju prvenstveno političko pitanje, jer u ekonomskom smislu Unija je 'u stanju integrirati Zapadni Balkan koji ima manje stanovnika od Rumunjske, a ipak je bogatiji'. To će se morati riješiti za vrijeme njemačkog predsjedavanja Europskom unijom – rekao je Pavol Demeš.

Ako Unija nije u stanju integrirati zemlje europskog jugo-istoka, u pitanje dolazi njezina želja da ostvari čelnu ulogu na svjetskoj sceni. 'To bi značilo da najveća integracija na svijetu nije dovoljno hrabra da apsorbira razmjerno malu regiju, na njezinom teritoriju. Cijena izolacije jugo-istočne Europe bila bi vrlo visoka' – upozorio je Pavol Demeš.

XS
SM
MD
LG