Linkovi

Binnendijk: Nastavak 'politike otvorenih vrata' najviše je što se može očekivati od summita u Rigi


Čelnici 26 zemalja-članica NATO saveza sastaju se krajem idućeg mjeseca u glavnom gradu Latvije, Rigi. Očekuje se da će ovaj summit biti posvećen političkoj i vojnoj reorganizaciji saveza, a vjerojatno će i pitanje Kosova biti visoko na dnevnom redu:

Članovi NATO saveza okupljaju se svake dvije godina na summitu kako bi raspravili najvažnija pitanja koja mogu pomoći u što boljem funkcioniranju ove vojne i političke organizacije. Američka državna tajnica Condoleezza Rice kaže da će se skup u Rigi koncentrirati na transformaciju Sjeverno-atlanskog saveza koja uključuje i skretanje s tradicionalnog, europskog, fokusa prema uspostavi vojnih savezništava diljem svijeta.

Adam Kobieracki, pomoćnik glavnog tajnika NATO saveza za operativne poslove, o tome kaže: "Postoji konsenzus glede šireg razvoja NATO-vog operativnog sudjelovanja svugdje u svijetu."

Kobieracki kaže da će glavno pitanje na summitu u Rigi biti Afganistan, gdje je NATO nedavno preuzeo zapovjedništvo nad tamošnjom mirovnom operacijom. On naglašava da 'vojnici NATO saveza nisu izgubili niti jednu bitku u Afganistanu', ali i da samo vojni angažman ne može dovesti do konačnog mira u toj zemlji koju treba rekonstruirati i poboljšati životne uvjete tamošnjeg stanovništva.

Hans Binnendijk s Nacionalnog sveučilišta za obranu smatra da će i Kosovo biti visoko rangirano na dnevnom redu u Rigi: "U Rigi trebamo prihvatiti činjenicu da se stvari na Kosovu mijenjaju, da situacija postaje sve teža te da će postrojbe KFOR-a tamo ostati duže vrijeme."

Sedamnaest tisuća pripadnika mirovnih snaga pokušava na Kosovu uspostaviti stabilnost i održati sigurnost. Za to vrijeme, pod sponzorstvom Ujedinjenih naroda, odvijaju se pregovori između Srbije i kosovskih Albanaca, o budućnosti Kosova.

Ukoliko pregovori ne budu uspješni, međunarodna zajednica će nametnuti rješenje, što bi moglo izmijeniti i ulogu KFOR-a, kaže Binnendijk: "Ključno pitanje je kako pronaći rješenje za područje sjeverno od rijeke Ibar gdje će KFOR imati novu ulogu, što znači da će se vojnici KFOR-a pomaknuti sjevernije nego se sada nalaze. Naime, ukoliko pregovori ne uspiju i međunarodna zajednica nametne rješenje za Kosovo, KFOR će ga morati provesti."

Hans Binnendijk, također, kaže da summit u Rigi neće biti skup proširenja NATO saveza: "Najviše što ćemo od toga vidjeti u Rigi je priopćenje o politici 'otvorenih vrata' za Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju."

Politika 'otvorenih vrata' znači da će NATO savez prihvatiti sve tri zemlje iz Jadranske povelje u članstvo kada one provedu neophodne reforme. NATO je 2004. godine primio u članstvo sedam bivših komunističkih zemalja, a prije toga tri.

Sjedinjene Države su prošle godine pozvale da se 2008. godine održi 'summit proširenja'. Najveći protivnik širenja NATO saveza na zemlje koje su nekada pripadale takozvanom 'sovjetskom bloku' je Rusija čiji predstavnici - za razliku od prethodnih summita - neće nazočiti skupu u Rigi.

XS
SM
MD
LG