Linkovi

Nakon Hrvatske, kraj proširenja?


Zbog problema s Rumunjskom i Bugarskom, Europska će unija vjerojatno biti opreznija pri učlanjenju novih zemalja, no članstvo Hrvatske u Uniji prilično je izvjesno – ocijenio je u intervjuu za Glas Amerike Janusz Bugajski, direktor Projekta za Istočnu Europu Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

'Neke su zemlje ušle u Europsku uniju na temelju dobro napisanih zakona koji se, međutim, često ne primjenjuju. Borba protiv korupcije, reforma državne uprave, carina, kontrola prehrambenih proizvoda – to su u slučaju Bugarske i Rumunjske, ili barem jedne od tih zemalja, još uvijek nepotpuno riješena pitanja, a već im je obećano da će u siječnju postati članice. Europska Unija ne želi u budućnosti ponavljati takve pogreške' – rekao je Janusz Bugajski.

"Zbog toga, Europska će unija pažljivije pratiti napredak novih kandidata iz jadranske regije. To ne znači da će se Unija zatvoriti za nove članice, ali će pozornije kontrolirati provedbu kriterija za članstvo. To će joj biti lakše i zbog toga što će se u budućnosti – za razliku od prvog kruga – učlanjivati zemlje jedna po jedna, a ne u grupi" - rekao je Janusz Bugajski.

On tvrdi da je Hrvatska u posljednjih desetak godina postigla značajan napredak te da će za dvije-tri godine, gotovo sasvim sigurno, biti spremna za članstvo. 'Ne bi bilo pametno da Zagreb Bruxellesu postavlja rokove za prijem u članstvo, jer ipak je Hrvatska ta koja želi postati članica' – kaže naš sugovornik. 'I drugim je zemljama Istočne Europe, koje nisu bile u ratu poput Hrvatske, trebalo između 14 i 15 godina da postanu članice Unije' – podsjeća Janusz Bugajski.

"Hrvatsko članstvo se neće do beskraja odlagati. U Uniji postoji odlučnost da Hrvatska postane član. Hoće li neka druga zemlja nakon Hrvatske postati članica, to je veliko pitanje" - rekao je ovaj američki stručnjak za bivše komunističke zemlje.

Upitan može li hrvatsko članstvo blokirati referendumska odluka u nekoj od članica – kao što je u Francuskoj i Nizozemskoj bio odbijen europski ustav – Janusz Bugajski odgovara: 'u Europi se dosta govori o zamoru zbog brzog proširenja, no ja mislim da je problem u nečem drugom'.

Janusz Bugajski: "Mislim da se neke zemlje pribojavaju da će povećanje broja članova otežati donošenje odluka u Uniji, te da će se građani još više otuđiti od institucija Unije ako ona postane veća. Tu je i strah od imigracije, iz novih članica u stare. No, s druge strane, Hrvatska je zemlja od nešto više od četiri milijuna stanovnika, nju neće biti teško apsorbirati. Hrvatsku milijuni Europljana poznaju kao turističku destinaciju. I što je najvažnije, dobar dio kriterija za članstvo Hrvatska je već zadovoljila" - rekao je Janusz Bugajski.

Janusz Bugajski dodaje da je vrlo važno da Zagreb uvjeri neke od 'zabrinutijih zemalja u Uniji' da bi hrvatsko učlanjenje 'trebalo stići prije, a ne kasnije'.

XS
SM
MD
LG