Linkovi

Mesić: 'Hrvatsko-američki odnosi dobri su na svim razinama'


17. listopada u Washingtonu američki predsjednik George Bush primit će premijera Ivu Sanadera. Uoči prvog službenog posjeta jednog hrvatskog premijera Bijeloj kući predsjednik Stjepan Mesić američko-hrvatske odnose ocijenio je dobrima. U razgovoru za Glas Amerike kazao je da 'različita mišljenja o pojedinim pitanjima nisu prepreka suradnji Zagreba i Washingtona'.

Hrvatski odnosi sa SAD dobri su na svim razinama iako nemamo sasvim identicno misljenje oko nekih pitanja - rekao je predsjednik Stipe Mesic. 'Amerika je' - dodao je - 'najveca sila danasnjeg svijeta i ona vodi americku politiku. Mi smo mala europska zemlja koja je zapocela pregovore s EU i mi u vanjskoj i unutrasnjoj politici zelimo slijediti primjer zemalja EU. Ako EU ne prihvaca, recimo, potpisivanje poznatog clanka 98 kojim cemo izuzeti Amerikance osumnjicene za ratne zlocine, to je, jasno, i za nas jedan od putokaza kako da formiramo svoju politiku.'

Hrvatska i Amerika vec se trecu godinu godine spore oko clanka 98 Rimskog Statuta kojim je osnovan Medjunarodni kazneni sud. Vlada u Zagrebu odbila je potpisati bilateralni sporazum kojim Washington za svoje drzavljane trazi izuzece od jurisdikcije suda. 'Nema logike' - kaze hrvatski predsjednik - 'da mi svoje gradjane izrucujemo Haskom tribunalu, a pristajemo da Amerikanci osumnjiceni za ratni zlocin ne budu izrucivani stalnom Medjunarodnom kaznenom sudu.' 'Tu se' - dodao je - 'razlikujemo, ali to ne smeta nasoj suradnji sa SAD'.

Nepotpisivanje sporazuma prije tri godine zamrznulo je hrvatsko-americke odnose, a Hrvatska kojoj podrska Amerike treba za ulazak u NATO, nasla se medju zemljama koje su ostale bez vojne pomoci SAD. Ta je mjera ukinuta pocetkom ovog mjeseca, kada je predsjednik George Bush skinuo zabranu pruzanja vojne pomoci u obrazovanju i obuci za Hrvatsku i jos 20 zemalja clanica Rimskog statuta.

'Mjera je povucena, a mi smo ostali principijelni. Jedna zemlja kao sto je nasa moze biti prihvacena i uvazavana u svijetu samo onda ako se drzi principa, a Hrvatska se drzi principa' - rekao je predsjednik Mesic.

Hrvatski predsjednik ocekuje dobru daljnju suradnju s Amerikom u antiteroristickoj koaliciji i pomoc americkih institucija u obracunu s korupcijom. Istice da je za odnose Hrvatske s Amerikom vazno i americko prepoznavanje politickih okolnosti u vrijeme raspada bivse Jugoslavije. 'Europa ih je tek kasnije prepoznala i utoliko je dodatno Amerika Hrvatskoj bitna' - rekao je predsjednik Mesic za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG