Linkovi

Svijet osuđuje nuklearni test koji je izvršila Sjeverna Koreja


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je testiranje nuklearnog naoružanja koje je, kako se čini, jučer izvršila Sjeverna Koreja.

Izvršno tijelo svjetske organizacije raspravljalo je o prijedlogu rezolucije koji su podnijele Sjedinjene Države.

Nakon sastanka koji je trajao 30 minuta, Vijeće sigurnosti je pozvalo Sjevernu Koreju da se okani budućih testova i vrati multilateralnim pregovorima o obustavi njezina nuklearna programa.

Veleposlanik Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima John Bolton izjavio je da postoji međunarodni konsenzus u vezi s potrebom da odgovor ovoj međunarodnoj prijetnji treba biti 'jak i brz'.

Predstavnik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima, veleposlanik Pak Gil Yon izjavio je da bi svjetska organizacija njegovoj zemlji trebala čestitati na izvršenom testu, umjesto da usvaja – kako je rekao – 'beskorisne rezolucije'.

Nuklearni test koji je, kako se izvješćuje, izvršila Sjeverna Koreja osudile su mnoge zemlje. Bijela je kuća osudila ovaj događaj nazvavši ga 'provokativnim činom', pozvavši Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da adekvatne poduzme mjere.

Predsjednik George Bush je u posebnom obraćanju za javnost rekao da bi 'bilo kakav test ove vrste od strane Sjeverne Koreje predstavljao prijetnju globalnom miru i sigurnosti.' Predsjednik Bush je rekao da će Sjeverna Koreja snositi sve posljedice ako nuklearnu tehnologiju ili samo naoružanje ustupi nekoj drugoj zemlji. Američki je predsjednik dodao da je u kontaktu s čelnicima Kine, Južne Koreje, Rusije i Japana te da su te zemlje suglasne da je sjevernokorejski test 'neprihvatljiv' te da zahtijeva trenutačnu reakciju Vijeća sigurnosti.

Američki je predsjednik rekao da će Sjedinjene Države poštivati sigurnosna jamstva u svrhu zaštite dviju saveznica u Aziji, Južne Koreje i Japana.

Kineska je vlada sjevernokorejski podzemni test nuklearnog naoružanja nazvala 'drskim' te je pozvala režim u Pjiongjangu da se vrati multilateralnim pregovorima kojima je cilj obustaviti nuklearni program te zemlje. Kina je jedna od rijetkih saveznica Sjeverne Koreje. Peking je u prijašnjim krizama oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje reagirao mnogo umjerenije nego što je to slučaj danas.

Južna Koreja je objavila da će 'oštro' reagirati na ovaj događaj, u skladu sa svojim stajalištem da je naoružavanje Sjeverne Koreje atomskim oružjem 'neprihvatljivo'. Japanska je valda osnovala radnu grupu koja se abvi ovim problemom, koji je Tokijo nazvao 'prijetnjom regionalnoj stabilnosti.' Japanski premijer Shinzo Abe je u posjetu Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, gdje se sastaje sa predsjednikom Južne Koreje Roh Moo-hyunom.

Britanski premijer Tony Blair nazvao je sjevernokorejski nuklearni test 'potpuno neodgovornim potezom'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je osudio ovaj test rekavši da je on 'nanio ogromnu štetu međunarodnim naporima da se zaustavi širenje oružja masovnog uništavanja'.

Zabrinutost su iskazale i Francuska, Njemačka, Europska unija, Pakistan, Indonezija i Australija.

XS
SM
MD
LG