Linkovi

Stratezi Demokratske stranke nadaju se da će na izbore u studenom izaći što više 'bijesnih, frustriranih' glasača


Nova ispitivanja javnog mijenja ukazuju na to da je predsjednik Bush pomogao republikanskim kandidatima za Kongres tako što je ponovno usredotočio ovogodišnju izbornu kampanju na rat protiv terorizma. Unatoč rezultatima posljednjih anketa, demokrati su i dalje optimistični da će ostvariti značajne dobitke na izborima u studenome i možda čak ostvariti većinu u jednom ili čak oba doma Kongresa.

7. studenog održavaju se izbori za puni sastav Zastupničkog doma Kongresa kao i za trećinu Senata. Dvije nove ankete – jedna koju je provela televizijska mreža ABC, a drugu su zajednički provele TV mreža NBC i list Wall Street Journal - ukazuju na rast podrške predsjedniku Georgeu Bushu i republikancima, prvenstveno na temelju njihova vođenja rata protiv terorizma. Do ovih rezultata dolazi nakon niza predsjednikovih govora u kojima je on rat protiv terorizma ponovno postavio u središte kampanje za nadolazeće kongresne izbore.

Na petu godišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države predsjednik je upozorio na opasnost do koje bi došlo kada bi se američka vojska prerano povukla iz Iraka.: "Bez obzira kakve smo pogreške počinili u Iraku, najteža bi bila kada bi mislili da će nas teroristi pustiti na miru, ako se povučemo. Neće nas pustiti na miru. Slijedit će nas. Sigurnost Amerike ovisi o rezultatima bitke na ulicama Bagdada."

Demokrati pak računaju na nezadovoljstvo javnosti s načinom na koji predsjednik vodi rat u Iraku. Demokrati smatraju da će ih upravo rašireno nezadovoljstvo pitanjem Iraka dovesti do izborne pobjede u studenome. Umirovljeni general i bivši predsjednički kandidat Wesley Clark je nedavno izjavio: "Rat u Iraku je bila pogreška. Politika koju je ova vlada reklamirala na sva zvona ne funkcionira. Vrijeme je da se promjeni smjer i učini ono što moramo učiniti kako bismo imali novo čelništvo u Kongresu. To počinje 2006. godine."

Posljednje ankete pokazuju također da većina Amerikanaca vjeruje kako zemlja 'ide u pogrešnom smjeru'. Mike McCury bio je glasnogovornik Bijele kuće tijekom administracije predsjednika Clintona. Kaže da ovogodišnja izborna atmosfera nestabilna. "Toliko je polarizirano, toliko zlobno, koliko nisam vidio u 30 godina koliko živim i radim u Washingtonu" - kaže za atmosferu pred izbore Mike McCurry.

Većina političkih analitičara i dalje predviđa da će demokrati ostvariti dobitke na Capitol Hillu u studenome, ponajviše zbog bijesnog raspoloženja birača, posebno među demokratima i neovisnim glasačima.

Amy Walter, urednica washingtonskog nestranačkog newslettera Cook Political Report, kaže: "Kakvo je sveukupno raspoloženje javnosti? U ovom trenutku, kada bi rekli da su glasači pesimistični bilo bi to vrlo pristojno izražavanje. Zašto je to važno? Važno je zbog toga što intenzitet raspoloženja glasača igra važnu ulogu u kampanjama. Svatko tko je radio u kampanji zna da su bijesni glasači, motivirani, frustrirani - ono što najviše priželjkujete. Takvi ljudi su zaista motivirani za izlazak na birališta."

Međutim, republikanci uzvraćaju udarac i po pitanju Iraka i po pitanju rata protiv terorizma. Mnoge ankete ukazuju na to da demokrati žele promjenu smjera u Iraku, međutim, tek manji broj njih zagovara trenutno povlačenje američkih snaga. Republikanci su uvjereni da će biti u stanju motivirati svoje pristaše da iziđu na birališta 7. studenog. Republikanska nastojanja da navedu glasače da iziđu na birališta bila su uspješnija od onih Demokratske stranke i na kongresnim izborima 2002. godine, kao ina predsjedničkim izborima 2004.

XS
SM
MD
LG