Linkovi

'Bliskost s predsjednikom' - izborni hendikep?


Analitičari američke političke scene slažu se da će Irak vjerojatno biti središnje pitanje kongresnih izbora koji se održavaju u studenom. Navijestio je to i ovotjedni poraz veterana Demokratske stranke, senatora Joa Liebermana na izborima njegove vlastite stranke.

Samo prije šest godina, Joe Lieberman je dostigao vrhunac svoje političke karijere. Bio je dopredsjednički kandidat, uz Ala Gorea – koji je, na kraju, tek neznatnom razlikom glasova izgubio predsjednički mandat. Joe Lieberman je u Senatu uživao glas umjerenog Demokrata, koji se uz progresivne ciljeve stranke zalagao i za jaku obranu te agresivni pristup ratu protiv terorizma. U skladu s tim, Lieberman je bio i snažni pristaša politike administracije predsjednika Busha u Iraku.

No, kako je misija u Iraku sve nepopularnija među američkim glasačima, senatora Joe Liebermana je to na kraju koštalo. Glasači u njegovoj saveznoj državi Connecticutut poklonili su prekjučer povjerenje njegovom razmjerno nepoznatom suparniku, Edu Lamontu, te će on – umjesto Liebermana – u studenom biti kandidat Demokrata na izborima za Senat.

Analitičar Larry Sabato kaže da je Lieberman izgubio zbog toga što su glasači smatrali da je 'preblizu predsjedniku Bushu': "Liebermanov poraz je značajan događaj. Senatori rijetko gube nominaciju svoje stranke - pogotovo ako je riječ o istaknutom političaru na nacionalnoj sceni, bivšem dopredsjedničkom kandidatu."

Liebermanov suparnik Ned Lamont zalagao se u izbornoj kampanji za trenutačno povlačenje američke vojske iz Iraka, čemu se Lieberman protivi. Joe Lieberman već je najavio da će na izborima u studenom biti neovisni kandidat, te je rekao da ne namjerava promijeniti svoja stajališta o Iraku.

Thomas Mann, analitičar američke političke scene koji radi u Institutu Brookings ovdje u Washingtonu, kaže da Liebermanov poraz pokazuje da će Irak biti vjerojatno središnja tema jesenskih izbora: "Zemlja je vrlo obeshrabrena u svezi s razvojem situacije u Iraku. Ljudi su zabrinuti za naše vojnike koji se nalaze usred građanskog rata. Glasači zapravo ne znaju što bi trebalo činiti, no žele cijeli angažman završiti - što je prije moguće."

Poraz jednog istaknutog pristaše predsjednikove politike u Iraku zabrinjava i republikance. Ako je američki angažman u Iraku toliko nepopularan, demokratima će možda biti lako preuzeti dodatnih 15 mjesta u Zastupničkom domu i osvojiti većinu, nakon 12 godina što su proveli u oporbi. Za većinu u Senatu, demokratima je potrebno šest mjesta.

No, i Demokratska je stranka očito razjedinjena – što bi republikancima moglo pomoći da sačuvaju većinu barem u jednom domu Kongresa - napominje John Fortier iz washingtonskog Instituta American Enterprise. "Što se tiče predsjedničkih izbora 2008. godine, poraz Joea Liebermana pokazuje da u Demokratskoj stranci postoji snažan protu-ratni osjećaj, kada je Irak u pitanju. To je važna činjenica, koja će vjerojatno utjecati na moguće kandidate te stranke" - kaže John Fortier.

Naravno, Irak neće biti jedino pitanje koje zanima glasače - niti ove jeseni, a niti na predsjedničkim izborima za dvije godine. Mnoge domaće teme bit će također na vrhu dnevnog reda – primjerice sve skuplji benzin – a tu su i reforma zdravstvenog sustava te problematika vezana uz ilegalno useljavanje.

XS
SM
MD
LG