Linkovi

Izborni poraz Josepha Liebermana


Svi vodeći američki dnevnici na naslovnim stranicama donose izvješća o porazu demokratskog senatora iz Connecticuta, Josepha Liebermana, na stranačkim izborima Demokratske stranke u toj saveznoj državi. Kako piše Washington Post, radi se o šokantnom događaju za senatora koji je na predsjedničkim izborima 2000-te godine bio dopredsjednički kandidat Demokratske stranke. Liebermana je porazio anti-ratni kandidat Ned Lamont u kampanji koja je – kako piše Washington Post - postala referendum o Liebermanovoj podršci ratu u Iraku i onome što je njegov suparnik nazvao propustom da dovede u pitanje predsjednikovu ratnu politiku.

Ovo izborno nadmetanje pozorno je praćeno diljem zemlje kao svojevrsni barometar antiratnog raspoloženja koje bi moglo biti od ključne važnosti za parlamentarne izbore u studenome, a naročito u onim saveznim državama koje naginju demokratim. Izbori demokrata u Connecticutu, piše Post, imaju implikacije i samu Demokratsku stranku koja je odavno podijeljena po pitanju nacionalne sigurnosti i čiji su kongresni čelnici i izborni kandidati imali probleme u postizanju konsenzusa oko rata. Republikanski dužnosnici ustvrdili su da bi pobjeda Neda Lamonta predstavljala skretanje Demokrata ulijevo oko sigurnosnih pitanja. Takvu ocjenu demokrati su odbacili tvrdeći da je na ovim izborima do izražaja više došla frustracija demokratskog biračkog tijela s predsjednikom i sa ratom.

New York Times piše da je senator Lieberman najavio da će se nakon poraza za kongresne izbore u studenome kandidirati kao neovisni kandidat. Analitičari, međutim, vjeruju da će se na njega sada gledati kao na gubitnika dok će se biračko tijelo demokrata još više okrenuti pobjedniku Nedu Lamontu. Lamont je, podsjeća Times, miljunaš koji je do prije dva mjeseca bio potpuno nepoznat među demokratima u Connecticutu i nikada nije obnašao neku dužnost na razini te savezne države. Za ove izbore potrošio je četiri milijuna dolara vlastitog novca, najviše na reklamne poruke poput jedne u kojoj se za senatora Liebermana kaže «govori poput Georgea Busha i djeluje poput Georgea Busha».

XS
SM
MD
LG