Linkovi

Američki, europski i azijski čelnici osuđuju sjevernokorejsko testiranje raketa


Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je izjavio da je sada ključni zadatak dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački stol za kojim bi o pitanju razoružanja razgovarala sa Sjedinjenim Državama, Japanom, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom.

Nekoliko sati nakon što je probno lansiranje šest projektila izazvalo osude diljem svijeta, Sjeverna Koreja je lansirala i sedmu raketu. Šest raketa koje je Pyongyang lansirao bile su kratkog dometa i na kraju svoje putanje su završile u Japanskom moru. Jedan projektil – Taepodong 2 - bio je velikog dometa, dakle interkontinentalni, što mu omogućava da pogodi cilj u Sjedinjenim Državama. Taj je dalekometni projektil, medjutim, pao u Japansko more nakon samo 40 sekundi leta.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova obrazložilo je testiranje raketa kao pitanje nacionalne suverenosti. Nijedna zemlja – navelo je ministarstvo – nema pravo procjenjivati pravo Pyongyanga na testiranje projektila.

U tijeku je zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je Japan zatražio u povodu testiranja projektila. Washington je oštro osudio sjeverno-korejsko lansiranje raketa, a Bijela kuća je priopćila da najnoviji događaj ukazuje na nespremnost Pyongyanga da posluša pozive međunarodne zajednice na suzdržanost.

Bijela kuća navodi da se testovima prekršio moratorij na koji se Sjeverna Koreja ranije obvezala. Također se navodi da rakete nisu predstavljale neposrednu opasnost po Sjedinjene Države, ali ukazuju na to da Sjeverna Koreja namjerava ugrožavati druge zemlje razvijajući projektile sve većeg dometa. Savjetnik predsjednika Busha za pitanja nacionalne sigurnosti – Stephen Hadley – nazvao je lansiranje raketa provokacijom.

Pomoćnik državne tajnice Christopher Hill danas putuje u Aziju gdje će s visokim dužnosnicima razgovarati o novonastaloj situaciji.

Kina je izrazila zabrinutost zbog testiranja projektila, te je priopćila da je kineski šef diplomacije Li Žao-Čing telefonski razgovarao o tom pitanju s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Gospodja Rice je izjavila da testiranje raketa predstavlja provokaciju, te da je povećalo napetost u svijetu. Japan je slučaj ocijenio kao prijetnju japanskoj sigurnosti, a premijer Junichiro Koizumi je pozvao na dijalog.

NATO savez je ocijenio da sjeverno-korejsko testiranje projektila predstavlja prijetnju međunarodnoj zajednici, te da će tu zemlju potisnuti u još dublju izolaciju. Povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je da će testiranje još više pojačati napetost u ionako kompliciranoj situaciji u toj regiji.

XS
SM
MD
LG