Linkovi

Nakon sjevernokorejskog raketnog testa, američka diplomacija kontaktira saveznike u Aziji


Pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill danas stiže u Aziju gdje će se susresti s američkim saveznicima na razgovorima o izvršenom testiranju balističke rakete od strane Sjeverne Koreje. U priopćenju Državnog tajništva kaže se da će gospodin Hill posjetiti Peking, Seul, Tokijo i Moskvu, iako bi se njegov plan puta moga izmijeniti.

Jučer je u Bijeloj kući predsjednik Bush osudio lansiranje raketa i rekao kako se Sjeverna Koreja još dublje izolirala od ostatka svijeta. Europski i azijski čelnici također osuđuju postupak Sjeverne Koreje. U razgovoru za rusku televiziji, jedan pomoćnik predsjednika Putina je izjavio da će čelnici skupine G8 razgovarati o ovom testiranju rakete na svom summitu sredinom ovog mjeseca u Sankt Petersburgu.

Američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton je izjavio da su članice Vijeća sigurnosti ujedinjene u želji da upute Sjevernoj Koreji oštru poruku. Japan je u međuvremenu pustio u opticaj nacrt rezolucije u kojoj se poziva na zabranu transfera fondova, materijala i tehnologija koje bi se moglo koristiti u sjevernokorejskom raketnom programu. Veleposlanik Sjeverne Koreje pri svjetskoj organizaciji odbio je jučer razgovarati s novinarima.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da razmjerno kratki let sjevernokorejske rakete dugog dometa ne umanjuje prijetnju koju predstavlja raketni program Pjongjanga. Premda je raketa Teapodong-2 pala u Japansko more ubrzo nakon lansiranja, gospodin Rumsfeld je rekao da to nije izmijenilo "prirodu lansiranja". Po njemu i ovo neuspješno lansiranje još uvijek predstavlja prijetnju interesima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Američki ministar obrane je dodao da američki stručnjaci analiziraju podatke o lansiranju i potvrdio je da je let rakete trajao manje od jedne minute.

Dužnosnici Pentagona su priopćili da je Sjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu obranu NORAD pratilo svaku od lansiranih raketa. Premda je odmah ustanovljeno da te rakete ne predstavljaju prijetnju američkom teritoriju, presretači su bili u operativnom stanju – priopćili su dužnosnici Ministarstva obrane, međutim, nisu iznijeli pojedinosti.

XS
SM
MD
LG