Linkovi

Koji bi sud trebao suditi zatočenicima iz Guantanama?


Senatori iz obje stranke uvjereni su da će Kongres predsjedniku Georgeu Bushu odobriti ovlasti koje su mu potrebne da bi se procesuirali osumnjičenici za terorizam zatvoreni u bazi Guantanamo. Kako iz Washingtona javlja Michael Bowman, diskusija u Senatu Sjedinjenih Država dolazi nakon prošlotjedne presude Vrhovnog suda koji je odlučio da posebni vojni tribunali – koji su prema vladinim planovima trebali suditi zatočenicima – nisu u skladu s ustavom Sjedinjenih Država.

Od terorističkih napada u rujnu 2001. godine, predsjednik Bush tvrdi da ima vrlo široke ovlasti u vođenju rata protiv terorizma. U te ovlasti je – prema tvrdnjama Bijele kuće – spadalo i osnivanje posebnih vojnih tribunala koji su trebali suditi osumnjičenicima za terorizam, koji su zatvoreni u Guantanamu.

Vrhovni sud je međutim prošli tjedan ustvrdio da postojanje tih tribunala nije u skladu s ustavom Sjedinjenih Država. Najviša sudska instanca u zemlji je ovom presudom jasno ograničila izvršne ovlasti predsjednika države.

Demokratski senator Jack Reed pozdravio je ovakvu presudu Vrhovnog suda. "Predsjednik je, u osnovi, tvrdio da postupa kao zapovjednik oružanih snaga te da zbog toga ima šire ovlasti. Vrhovni ga je sud zauzdao, i ja mislim da je to bila vrlo dobra presuda' – rekao je senator Reed.

Vrhovni sud je presudio da ovi posebni vojni tribunali moraju postupati prema zakonima koji određuju rad regularnih vojnih sudova. Vlada može, međutim, izbjeći provedbu ove presude ako Kongres odobri promjene zakona koji ravnaju radom vojnog sudstva. Senator Reed je u emisiji mreže Fox navijestio da će senatori iz obje stranke surađivati kako bi se osumnjičenima za terorizam sudilo na način koji želi Bijela kuća.

Tako misli i republikanski kongresmen Mitch McConnell, koji je izjavu dao za mrežu NBC. 'Kongres će predsjedniku vrlo vjerojatno dati one ovlasti za koje on smatra da su mu potrebne da bi uspješno vodio rat protiv terora. Treba zapamtiti da od 11. rujna 2001. u Americi nije bilo terorističkih napada. To nije slučajno. Mjere u obrani protiv terorizma su uspješne' – rekao je senator Mitch McConnell.

Bijela kuća već godinama tvrdi da se Ženevske konvencije, koje propisuju odnos prema ratnim zarobljenicima, ne odnose na članove al-Qaide i talibana, kao i druge osumnjičenike za terorizam. No, američka je vlada u niz navrata ponovila da se prema zatočenima u Guantanamu, kao i drugdje, odnosi humano.

Suprotno vladinim tvrdnjama, Vrhovni je sud u svojoj prošlotjednoj odluci naveo da su posebni vojni tribunali – ovako kako su sada ustrojeni – u suprotnosti sa Ženevskim konvencijama, koje traže da se zatočenicima sudi na redovnom a ne na sudu koji je ustanovljen posebno za određenu kategoriju slučajeva.

Republikanski senator Lindsey Graham je za mrežu Fox jučer izjavio da ga je šokirala činjenica što se u presudi Vrhovnog suda spominju Ženevske konvencije. 'Pitanje koje se postavlja pred našu zemlju glasi: treba li članovima al-Qaide dati zaštitu koju propisuje jedan međunarodni sporazum kojem al-Qaida nije potpisnica?' – izjavio je Lindsey Graham. On je podsjetio da je 'riječ je o ljudima koji preziru takve međunarodne sporazume, i koji na najzvjerskiji način ubijaju naše vojnike'. Po mom mišljenju – rekao je Graham – 'članovi al-Qaide nemaju pravo na zaštitu prema Ženevskim konvencijama'.

Predsjednik George Bush je u nekoliko navrata izjavljivao da bi želio da se vojni zatvor u bazi Guantanamo na Kubi zatvori. Senator Mitch McConnell smatra da prošlotjedna presuda Vrhovnog suda neće ubrzati zatvaranje ovog vojnog objekta.

XS
SM
MD
LG