Linkovi

'Vrhovni sud zakočio pokušaj izvršne vlasti da dramatično proširi svoje ovlasti'


Dnevnik Seattle Post-Intelligencer objavljuje analizu jučerašnje presude Vrhovnog suda Sjedinjenih Država prema kojoj je predsjednik George Bush preuzeo neke ovlasti koje mu prema ustavu ne pripadaju, a u vezi s posebnim vojnim tribunalima koji su trebali suditi zatočenicima u pritvornom centru Guantanamo.

'Vrhovni je sud ovom presudom zakočio pokušaj izvršne vlasti da dramatično proširi svoje ovlasti. Ovom će presudom biti obnovljena rasprava o tome što predsjednik smije, a što ne smije činiti u ratu protiv terorizma' – piše Seattle Post-Intelligencer.

Ovaj list smatra da će presuda imati utjecaja i na niz drugih pitanja – od ustavnosti elektronskog prisluškivanja, nadzora bankovnih transakcija građana pa do definicije torture. Također, riječ je o 'uspostavi ravnoteže među tri grane državne vlasti', jer je Vrhovni sud, očito, smatrao da izvršna vlast, odnosno Bijela kuća, preuzima šire ovlasti nego što joj to ustav dopušta.

U presudi Vrhovnog suda navodi se kršenje američkih i međunarodnih propisa o pravima zatvorenika, od strane vlade Sjedinjenih Država. Američka vlada kategorizira zatočenike u Guantanamu kao 'ilegalne neprijateljske borce' te tvrdi da se na njih ne odnose propisi o tretmanu ratnih zarobljenika.

'Predsjednik od 2001. godine tvrdi da je rat protiv terorizma drugačiji od prošlih ratova. Bijela kuća je nakon za nju nepovoljne presude Vrhovnog suda najavila da neće odustati od svojih metoda u ratu protiv terorizma' – piše Los Angeles Times. Bijela kuća naime smatra da presudi najvišeg suda u zemlji može kontrirati na ovaj način – Kongres treba legalizirati sustav posebnih vojnih tribunala.

'Vrhovni sud ne smatra da zatočenika iz Guantanama treba pustiti na slobodu. Presuda jedino poručuje predsjedniku da ako želi suditi tim ljudima, na tom se pitanju treba angažirati Kongres Sjedinjenih Država' – ovako je presudu protumačio republikanski senator Lindsey Graham, koji je prije dolaska u Kongres bio odvjetnik na službi u oružanim snagama.

Los Angeles Times piše da je Harold Koh, dekan Pravnog fakulteta na Sveučilištu Yale, suprotnog mišljenja. On smatra da je Vrhovni sud predsjedniku poručio da i u izvanrednim situacijama poput rata protiv terorizma američku vladu nadziru druge dvije grane vlasti – zakonodavna i sudska.

XS
SM
MD
LG