Linkovi

U Camp Davidu se raspravlja o budućnosti američke misije u Iraku


Predsjednik George Bush se danas u Camp Davidu, nadomak Washingtona, sastaje sa svojim glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost, s kojima će analizirati politiku u Iraku te odrediti budućnost američke misije u toj zemlji.

Putem video-linka, na sastanku će sudjelovati i američki zapovjednik u Iraku te čelnici iračke vlade. General George Casey, čelnik američkog kontingenta u Iraku, izjavio je jučer da očekuje kontinuirano i postupno povlačenje američkih snaga iz Iraka, u razdoblju od sljedećih nekoliko mjeseci, kao i sljedeće godine.

Američka vojska u Iraku obavijestila je o rezultatima autopsije leša Abu Musaba al-Zarqawija, čelnika al-Qaide u Iraku, koji je ubijen prošli tjedan. Zarqawijeve su rane, kao i uzrok smrti, posljedica eksplozije dviju bombi, koje su na kuću u kojoj se nalazio Zarqawi bacili američki ratni zrakoplovi. Liječnici koji su obavili autopsiju tvrde da nema razloga smatrati da je Zarqawi poginuo od posljedica fizičkog maltretiranja ili metka.

U nekim prvim izvješćima pojavili su se takvi navodi, no medicinski stručnjaci tvrde da su oni netočni – Zarqawiju je nakon eksplozije pružena medicinska njega i on je preminuo od posljedica eksplozije 52 minute nakon napada.

******

Američko ministarstvo obrane je priopćilo da je jedan od zatočenika u Guantanamu, koji je u subotu počinio samoubojstvo, uskoro trebao biti poslan iz tog zatvora u zatvor u jednu drugu zemlju, radi dodatne istrage.

Riječ je o saudijskom državljaninu Maniju al-Utayabiju.

Pentagon nije priopćio u koju je zemlju on trebao biti upućen nakon Guantanama.

Predsjednik George Bush nedavno je izjavio da se nada da će Guantanamo uskoro biti ispražnjen, tako što će dio zatočenika biti poslan kućama, dok će drugi dio biti prebačen u nadležnost američkih sudova, koji će im suditi za terorizam.

Američka vlada tvrdi da je Mani al-Utayabi bio član jedne organizacije koja je regrutirala nove članove al-Qaide.

Odvjetnik Manija al-Utayabi izjavio je da je za njegovu smrt odgovorna američka vlada. No, zapovjednik Guantanama admiral Harry Harris izjavio je da su samoubojstva bila planirana i koordinirana, od strane zatočenika.

XS
SM
MD
LG