Linkovi

Danas rezultati al-Zarqawijeve autopsije


Vodeći američki zapovjednik u Iraku, general George Casey, odbacio je kao izmišljeno svjedočenje jednog navodnog iračkog očevica koji tvrdi da su američki vojnici na smrt zatukli Abu Musaba al-Zarqawija nakon bombaridanja kuće u kojoj se nalazio. General Casey, kako javlja New York Times, izjavio je da su američki vojnici koji su stigli na mjesto događaja pokušali spasiti život al-Zarqawiju, ali je ubrzo izdahnuo.

Drugi irački svjedok, Ali Abbas, kojeg je intervjuirala televizijska postaja na arapskom, al-Jazeera, rekao je da su američki vojnici razderali odjeću al-Zarqawija u – kako on vjeruje – naporu da mu pomognu. Oni su mu donijeli i bocu vode koju nije htio uzeti. žAbbas tvrdi da su američki vojnici stavili lisičine iračkim policajcima na mjestu događaja, skinuli su im odore te ih pretražili.

Američki dužnosnici navode da je autopsija na al-Zarqawijevom tijelu dovršena te da će rezultati biti objavljeni danas. Američki dužnosnici kažu da se pouzdano zna da na njegovom tijelu nije bilo prostrijelnih rana. Američka vojska ne zna je li se u trenutku bombardiranja Zarqawi nalazio unutar ili izvan napadnute kuće. Ta informacija mogla bi pojasniti kako se dogodilo da je on preživio inicijalni napad dok je pet drugih ljudi u kući poginulo na licu mjesta, stoji u New York Timesu.

Christian Science Monitor javlja dobru vijest za američke vozače – cijene benzina uskoro bi mogle početi padati. Kako javlja bostonski dnevnik, nakon što je cijena barela sirove nafte dostigla prošlog mjeseca vrijednost od više od 75 dolara potražanja u Sjedinjenim Državama nešto se smanjila, a isti trend bilježi se i u drugim zemljama. Naftna tržišta počela su reagirati na dinamiku ponude i potražnje pa je tako barel sirovne nafte u petak koštao 70 dolara, piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG