Linkovi

Američka vojska istražuje navode o ubojstvima civila u Iraku


Dnevnik New York Times i agencija Associated Press objavili su izvješća o navodnim ubojstvima iračkih civila od strane američkih marinaca, u studenom prošle godine, u mjestu Haditha na zapadu Iraka.

Objavljeni su iskazi civila prema kojima su marinci navodno iz blizine ubijali muškarce, žene i djecu.

Dnevnik Washington Post navodi riječi jednog Iračana koji tvrdi da je gledao kako marinci idu iz kuće u kuću i ubijaju članove triju obitelji, među njima i jedno dijete od godinu dana. Televizijska mreža CNN objavila je snimku 12-godišnje djevojčice koja tvrdi da su joj marinci ubili cijelu obitelj.

Zapovjedništvo marinaca je prvotno tvrdilo da je riječ o žrtvama koje su poginule u eksploziji nagazne mine te puškaranju s pobunjenicima, koje je uslijedilo nakon eksplozije. No, stanovnici Hadithe tvrde da su američki marinci otvorili vatru na civile bez razloga, odnosno da nije bilo eksplozije ili okršaja s pobunjenicima.

Američka vojska je pokrenula istragu.

Mediji navode izjave američkih dužnosnika koji tvrde da 'dokazni materijal pokazuje da se ubijanje civila u Hadithi ne može opravdati'. Žrtava je prema tom izvješću bilo najmanje 15.

Ako istraga potvrdi ove navode, ovaj bi događaj mogao biti jedan od najozbiljnijih incidenata u kojem su američki vojnici u Iraku prekršili pravila ratovanja te su počinitelji za to kazneno odgovorni.

XS
SM
MD
LG