Linkovi

Predsjednik Bush pozdravio formiranje iračke vlade


U posebnoj izjavi predsjednik Bush je rekao da osnivanje vlade premijera Nourija al-Malikija predstavlja kraj teškog i nadahnjujućeg procesa demokratske tranzicije Iraka. Američki čelnik je dodao da Sjedinjene Države i sve zemlje koje vole slobodu stoje uz Irak dok on zauzima svoje mjesto među svjetskim demokracijama.

Britanski premijer Tony Blair nazvao je formiranje nove iračke vlade velikim korakom prema naprijed. Talijanski dužnosnici također su čestitali Iraku na novoj vladi. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Kofi Annan, pohvalio je odlučnost Iračana u formiranju nove vlade unatoč nasilju diljem zemlje. On je u pisanoj izjavi izrazio nadu da će vlada brzo odgovoriti na goruća pitanja kao što su sigurnost, obnova i poštivanje ljudskih prava.

Irački parlament potvrdio je novu vladu nacionalnog jedinstva . Nakon svečane prisege premijer Nouri al-Maliki je rekao da će njegov prioritet biti ponovna uspostava sigurnosti te određivanje rokova za uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti i povlačenje stranih vojnika iz zemlje.

Maliki je podnio sastav vlade na izjašnjavanje parlamentu premda nije postignut sporazum o ministrima obrane i unutarnjih poslova. U međuvremenu, u Iraku je zabilježeno novo nasilje u kojem su poginule najmanje 24 osobe. Od tog broja 19 osoba izgubilo je život, a 58 ih je ranjeno u području Bagdada poznatom kao Sadr City.

XS
SM
MD
LG