Linkovi

NYT: Američka vojska će objaviti da su iračke civile u Hadithi ubili marinci


New York Times piše da će istraga ubojstva 24-ero iračkih civila u studenome prošle godine objaviti da je manji broj marinaca počinio ničim izazvano ubojstvo civila. Dvoje odvjetnika uključenih u rasprave o obrani pojedinačnih marinaca izjavili su da bi istrage mogle rezultirati podizanjem optužbi za ubojstvo protiv njih. Dokazi ukazuju na to da su civili u Hadithi, gradu u pokrajini Anbar, ubijeni tijekom akcije manje skupine marinaca koja je trajala između tri i pet sati.

Oni su, piše Times pozivajući se na izvore u Kongresu i Pentagonu, ubili pet muškarca koji su stajali u blizini taksija na jednoj kontrolnoj točki, te su ušli u najmanje dva doma gdje su, među ostalima, ubili žene i djecu. Američke oružane snage originalno su priopćile da su irački civili stradali u eksploziji bombe, a kasnije je priopćeno da su poginuli u unakrsnoj vatri.

U neuobičajenom znaku zabrinutosti na visokoj razini, iz Washingtona je za Irak otputovao zapovjednik marinaca, general Michael Hagee. Američki časnik će održati niz govora vojnicima o važnosti pridržavanja međunarodnog prava i ratnih normi. U posebnoj pismenoj izjavi obavljenoj prije njegovog dolaska u Irak marinski general nije spominjao nijedan konkretni incident, piše New York Times.

Washington Post izvještava da će američki ministar financija, John Snow, dati ostavku u sljedećih nekoliko dana. Snow se na ovoj dužnosti nalazi tri godine i predvodio je razdoblje snažnog ekonomskog rasta, međutim, u nekim situacijama njegovi se stavovi nisu poklapali s onima predsjednika Busha, navodi dnevnik iz Washingtona. Snow je izvjestio Bijelu kuću da objavi njegovu ostavku početkom lipnja, te da je on spreman ostati na dužnosti do 3. srpnja, dok se ne pronađe njegova zamjena.

Kako piše Post, odlazak Snowa s dužnosti očekivao se mjescima, a konačna potvrda stigla je jučer. Predsjednik Bush nije potvrdio tu informaciju na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Blairom. Bush je rekao da o ostavci nije izravno razgovarao s ministrom Snowom, a naon toga je rekao da on dobro obavlja svoj posao te da je ekonomija snažna.

XS
SM
MD
LG