Linkovi

Predsjednik Bush i britanski premijer Blair pozdravili demokratski napredak u Iraku


U zajedničkom istupu s premijerom Blairu, u jednosatnoj konferenciji za novinare, predsjednik Bush je rekao da mlada iračka demokracija zaslužuje podršku Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice.

"Uspostava nove vlade predstavlja novi početak u Iraku i novi početak između Iraka i i naše koalicije. Sjedinjene Države i Velika Britanija zajedno će raditi kako bi ova nova demokracija uspjela."

Predsjednik Bush je priznao da je nastavak krvoprolića u Iraku stvorio – kako je rekao – konsternaciju u Sjedinjenim Državama te je izrazio žaljenje zbog zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu. No predsjednik je dodao da je invazija na Irak 2003. godine, premda kontroverzna, bila ispravna te da militantima i teroristima – koje je nazvao islamskim fašistima – ne smije biti dopušteno da pretvore u Iraku u polaznu bazu za napade protiv slobodnog svijeta.

Premijer Blair je rekao da su ga nedavni razgovori s iračkim čelnicima u Bagdadu podsjetili na tamnu realnost u Iraku, ali su ga i ostavili u uvjerenju da međunarodna zajednica mora ustrajati.

"Vidio sam da su izazovi u Iraku još uvijek veliki. Ali sam također uvjereniji nego ikad da moramo dorasti izazovu."

Predsjednik Bush je, također, izjavio da Iran mora okončati svoje aktivnosti na obogaćivanju urana ukoliko želi vidjeti prošireni paket ekonomskih inicijativa. Predsjednik je rekao da izbor leži na Teheranu koji se, kako je kazao, držao podalje od pregovaračkog stola. Američki čelnik je dodao da je «nevjerojatno opasno» pomisliti na Iran s nuklearnim oružjem.

XS
SM
MD
LG