Linkovi

Abramowitz: "Neovisnost Crne Gore korak dalje u stvaranju stabilnije situacije u regiji"


Na nedjeljnom referendumu Crnogorci su se odlučili za neovisnost od Srbije čime će nastati još jedna balkanska zemlja. Zapadni analitičari uglavnom se slažu da budućnost stabilnog i prosperitetnog Balkana leži u demokratizaciji društava neovisno o broju neovisnih zemalja na tom području.

Odluka Crne Gore da istupi iz labave državne unije sa Srbijom pozitivan je korak za područje Zapadnog Balkana, kaže Morton Abramowitz, bivši viši dužnosnik američkog State Departmenta."Mislim da je to dobro za sve. Vjerujem da je to naročito dobro za Srbiju premda se mnogi Srbu neće s tim složiti. Vjerujem da je ovo korak dalje ka stvaranju stabilnije situacije u regiji".

Abramowitz se nada da će otcijepljenje Crne Gore potaknuti Srbiju na – kako kaže – odbacivanje povijesne ideje središnje uloge Srbije i započeti ostvarivati svoju budućnost kao moderna, neovisna europska demokracija. "Radi se o emocionalnom udarcu mnogim Srbima, to svi prepoznajemo. No, unatoč tome, vejrujem da će to u konačnici navesti Srbiju da okrene stranicu i postane zemlja koja će gledati prema budućnosti, a ne prošlosti".

Abramowitz primjećuje da balkanske zemlje imaju povijesnu šansu da započnu novo poglavlje u izgradnji mirne i prosperitetne regije time što će prihvatiti reforme potrebne za uključenje u zapadne institucije. On kaže da će motiv priključivanja Europskoj uniji i NATO savezu nudi nadu da će Balkan jednog dana biti oslobođen od nasilnih nacionalističkih antagonizama.

Politička analitičarka Helle Dale iz Zaklade Heritage kaže da predanost standardima modernih liberalnih demokracija isključuje izbijanje daljnjih nacionalističkih ratova na Balkanu. "I NATO i Europska unija očekuju da zemlje riješe svoje razlike sa susjednim zemljama, da rješe pitanje granica i uspostave demokratske standarde kao i standarde za zaštitu manjina".

Osim demokratskih reformi, da bi došlo do mira i prosperiteta Balkan treba ostvariti ekonomski uspjeh, kaže gospođa Dale. Ona poziva zemlje u regiji na međusobnu suradnju. "Vjerujem da što Srbija skorije prihvati ovu dezintegraciju ona će lakše doći do točke gdje može doći do ekonomske suradnje u regiji, na dobrovoljnoj bazi, a što je neophodno za prosperitet Zapadnog Balkana. Novonastale zemlje su tu gdje jesu i moraju trgovati jedne s drugima, rješavati pitanja i surađivati".

Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su obje strane da održe konstruktivne i odgovorne razgovore o razdvajanju dosadašnje unije.

XS
SM
MD
LG