Linkovi

NATO savez hvali Hrvatsku, ali poziva neće biti niti na summitu u Rigi, u studenom


Pola godine prije summita NATO saveza u Rigi, i na kraju već četvrtog ciklusa godišnjeg programa priprema za članstvo u NATO-savezu, Hrvatska je na uobičajenoj razmjeni mišljenja s NATO-vim stalnim Vijećem čula uglavnom i samo pohvale.

"Promjene su impresivne, reforme daju rezultata", a naročito je mnogo komplimenata pobrao dugoročni Plan razvoja hrvatskih oružanih snaga 2006. do 2015. godine, s revizijom planiranog na polovici puta, najbitnije, čvrsto ukorijenjen u ekonomskim realitetima.

No, pozivnice neće biti. Obećano je samo decidirano izjašnjavanje Saveznika na summitu u Rigi u studenom da će Hrvatska biti pozvana na sljedećem liderskom okupljanju budući da je NATO još ranije odlučio da ovaj summit neće slati pozivnice, no odluka je nastala u vrijeme kada Zagreb nije zadovoljio uvjet pune suradnje s haaškim kaznenim sudom.

U međuvremenu je 'otkriven' problem korupcije. Interesantno je da je ovo pitanje na razmjeni mišljenja hrvatskog ministarskog para vanjski poslovi/obrana s NATO-vim vijećem otvorio predstavnik Rumunjske, dakle zemlje koja s njim ima prilično muke.

Od Hrvatske NATO – savez traži nastavak reformi društva, povratak izbjeglica, reformu pravosuđa, regionalnu suradnju, više izdvajanja za obranu, ambiciozniju medijsku kampanju promocije NATO-saveza, snažniji doprinos mirovnim misijama.

O ovom zadnjem u dugoročnom planu razvoja navodi se da će osam posto kopnenih snaga ili oko 700 ljudi stajati na raspolaganju mirovnim misijama Saveza. Ministar obrane Berislav Rončević najavio je jačanje hrvatskog kontingenta u Afganistanu.

Hrvatska ima i odgovor za izdvajanje za obranu - ideal od dva posto BDP-a ( bruto društvenog proizvoda) trebao bi se dostići 2010. godine, otprilike na polovici provedbe dugoročnog programa razvoja oružanih snaga.

I samom je NATO-savezu nepoznanica kolika je popularnost – ili nepopularnost – članstva Hrvastke u ovoj organizaciji. "Potrudit ćemo se da pojačamo potporu" - obećala je ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar – Kitarović NATO-vom Vijeću i glavnom tajniku.

Jaap de Hoop Scheffer inače uskoro dolazi u službeni posjet Zagrebu gdje će valjda morati i objasniti odakle ideje da je Hrvatska 'sama tražila odgodu poziva', kada je članstvo izravan poziv investitorima kao garancija njihovim ulaganjima i katalizator procesa probliđavanja EU, ili zašto idući summit nije dobar za otvaranje vrata zemlji koja je, po općem priznanju, zadovoljila kriterije.

XS
SM
MD
LG