Linkovi

Irački premijer tvrdi da će do kraja godine lokalna vojska i policija preuzeti odgovornost za najveći dio zemlje


Irački premijer Nouri al-Maliki izjavio je da će iračka vojska i policija do kraja ove godine preuzeti odgovornost za sigurnost najvećeg dijela zemlje. U izjavi na konferenciji za tisak s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, al-Maliki je najavio da će predaja sigurnosnih ovlasti sa stranih snaga na domaće početi sljedeći mjesec, u dvije iračke pokrajine.

Predaja će se obavljati postupno, s izuzetkom Bagdada i pokrajine al-Anbar, u kojima će – zbog kontinuiranog nasilja - koalicijske snage i dalje biti odgovorne za sigurnost.

Premijer Tony Blair je izjavio da nedavno formirana vlada nacionalnog jedinstva predstavlja 'novi početak' za Irak. Sukobi u Iraku duži su i teži no što smo očekivali – rekao je premijer Blair.

Tijekom njegova posjeta Bagdadu, u gradu su eksplodirala dva automobila napunjena eksplozivom. U tim samoubilačkim napadima poginulo je najmanje šest osoba.

******

Predsjednik George Bush izjavio je da nedavno formiranje vlade Iraka predstavlja 'pobjedu slobode na Srednjem istoku'. U govoru članovima jedne poslovne udruge u Chicagu, predsjednik je objasnio politiku vlade u Iraku, rekavši da osnivanje vlade nacionalnog jedinstva predstavlja poraz terorista.

Gospodin Bush je izrazio razumjevanje za kritičare američkog angažmana u Iraku, no dodao je da 'oni moraju biti svjesni činjenice da je u tijeku globalni rat protiv terorizma', te da Irak predstavlja ključ pobjede u tom ratu.

XS
SM
MD
LG