Linkovi

NYT: Nova iračka vlada - prilika za spas američkog poduhvata u Iraku


New York Times donosi analizu formiranja nove iračke vlade u Bagdadu. Kako piše njujorški dnevnik, neki američki vojni i civilni dužnosnici vjeruju da je nova iračka vlada možda posljednja prilika da se – citiramo – američki poduhvat u Iraku spasi od tonjenja u kaos i građanski rat. Times dodaje da su za razliku od formiranja prethodne vlade Ibrahima al-Jaafarija američki dužnosnici ovaj put igrali znatno veću ulogu.

Kako podsjeća New York Times, svaki prijelomni trenutak u tranziciji Iraka bio je popraćem velikim političkim potresima i američki dužnosnici su često bili prisiljeni intervenirati kako bi pogurali stvari naprijed. List podsjeća da će se novi premijer suočiti s teškom situacijom na polju sigurnosti i na osiguravanju bazičnih usluga za svakodnevni život poput dovoljne količine električne energije.

Pitanje je, piše Times, hoće li nova vlada moći zadobiti podršku 25 milijuna iscrpljenih Iračana i učinkovitije se suprotstaviti pobuni? Jedan američki dužnosnik kaže da šiiti do sada nisu pokazali da umiju vladati i da im je sada prilika za to.

Washington Post pak piše o tome što će zateći oko šest tisuća pripadnika američke Nacionalne garde kad budu razmješteni na granici s Meksikom kako bi usporili priljev ilegalnih useljenika. Post piše da će gardisti naići na složenije stanje nego na jednostavnu graničnu crtu koju treba kontrolirati.

Oni će, navodi washingtonski dnevnik, zateći mjesto koje diše i djeluje kao zemlja sama za sebe, mjesto na kojem velik broj ljudi s obje strane granice smatra svoje živote nedovršenima pa ih stoga žive i u Meksiku i u Sjedinjenim Državama. Jedan od građana s američke strane kaže, ništa se neće promijeniti osim što ćemo izgledati poput Istočne Njemačke sa svojim zidom. Imigranti će nastaviti dolaziti iz Meksika, a mi ćemo izgledati zli u očima ostatka svijeta.

XS
SM
MD
LG