Linkovi

Neovisni panel UN-a poziva na zatvaranje Guantanama


Odbor Ujedinjenih naroda koji se bavi problematikom torture kao istražne metode smatra da bi Sjedinjene Države trebale zatvoriti zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi, kao dio globalnih nastojanja da se iskorijeni mučenje od strane vojnog i drugog službenog osoblja.

Panel od 10 neovisnih stručnjaka objavio je u Ženevi kratko izvješće u kojem se od Washingtona traži i zatvaranje svih tajnih centara za pritvor u inozemstvu, u kojima se - prema ovom organu UN-a - nalaze osobe osumnjičene za terorističke aktivnosti.

Ovaj odbor Ujedinjenih naroda tvrdi ta takva praksa predstavlja oblik okrutnog i nehumanog kažnjavanja.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je da je predsjednik Bush već izjavio da želi zatvoriti pritvorni centar u Guantanamu, ali da čeka na odluku Vrhovnog suda o tome može li se pritvorenike izvesti pred vojne sudove.

U izvješću UN-a se također izražava zabrinutost glede navoda o zlostavljanjima u američkim objektima u Iraku i Afganistanu. Odbor protiv mučenja smatra da bi Sjedinjene Države trebale okončati svaki oblik mučenja, te istražiti sve navode o mučenju i prikladno kazniti počinioce.

Administracija predsjednika Busha je pred ovaj odbor poslala početkom mjeseca ekipu diplomata koji su pokušali objasniti da je riječ o tretmanu stranaca koji su osumnjičeni za terorizam.

U Odboru Ujedinjenih naroda protiv mučenja nalaze se predstavnici Senegala, Egipta, Sjedinjenih Država, Čilea, Španjolske, Cipra, Ekvadora, Danske, Rusije i Kine.

******

Pritvorenici u pomorskoj bazi Guantanamo sukobili su se sa stražarima koji su pokušali spriječiti pokušaj samoubojstva od strane trojice zatočenika.

Glasnogovornik logora Robert Durand izjavio je da su pritvorenici napali stražare s ventilatorima i drugim predmetima i improviziranim oružjem. On je rekao da je do incidenta došlo jučer dok su tri pritvorenika pokušavala izvršiti samoubojstvo, pokušavajući predozirati lijekove koji su im bili propisani.

Pritvorenici koji su sudjelovali u sukobu prebačeni su iz odjela zatvora sa normalnom sigurnošću u dio zatvora u kojem su na snazi mjere maksimalne sigurnosti. Glasnogovornik Robert Durand je rekao kako nijedan od ova tri pokušaja samoubojstva nije uspio. Dodao je da je od osnutka zatvora u Guantanamu zabilježeno 39 pokušaja samoubojstva, od čega je jedan pritvorenik sam sebi pokušavao oduzeti život 12 puta.

XS
SM
MD
LG