Linkovi

General Michael Hayden nominiran za direktora CIA-e


Predsjednik George Bush imenovao je za direktora Središnje obavještajne službe generala ratnog zrakoplovstva Michaela Haydena.

Najavljujući svoj izbor, jutros u Bijeloj kući, predsjednik je rekao da general Hayden ima više od 20 godina iskustva na području obavještajnog rada te da vrlo dobro poznaje američku obavještajnu zajednicu. Gospodin Bush je također naglasio da će Michael Hayden posvetiti pozornost tajnosti rada kao i odgovornosti obavještajaca za svoj rad – što je od kritične važnosti za nacionalnu sigurnost.

General Hayden trenutno obnaša dužnost zamjenika direktora svih američkih obavještajnih službi, a u prošlosti je bio prvi čovjek Agencije za nacionalnu sigurnost.

Imenovanje novog direktora Središnje obavještajne službe mora odobriti Senat Sjedinjenih Država, nakon postupka potvrde. Nekoliko republikanaca u Kongresu već je upozorilo da nisu baš oduševljeni predsjednikovim izborom, pogotovo stoga što je riječ o profesionalnom vojniku, kojeg se stavlja na čelo jedne civilne agencije američke vlade.

Imenovanje bivšeg direktora Agencije za nacionalnu sigurnost za prvog čovjeka CIA-e vjerojatno će obnoviti prijepor o predsjednikovoj odluci od prije nekoliko godina o prisluškivanju telefonskih razgovora nekih Amerikanaca za koje se sumnjalo da su u vezi s teroristima u inozemstvu. Predsjednik Bush je svojedobno izjavio da je prisluškivanje predložio upravo Michael Hayden, tadašnji direktor Agencije za nacionalnu sigurnost.

Republikanski senator Pat Roberts – koji je na čelu odbora koji će razmotriti Haydenove kvalifikacije za novu dužnost – rekao je da još nije spreman podržati ovo imenovanje. Republikanski senator Arlen Specter izjavio je da se postupak potvrde u Senatu treba usredotočiti na pitanje je li prisluškivanje bilo zakonito ili ne.

Ako Senat potvrdi imenovanje generala Michaela Haydena, on će na čelu Središnje obavještajne agencije zamijeniti Portera Gossa, koji je ostavku podnio u petak.

XS
SM
MD
LG