Linkovi

NYT: Michael Hayden na čelu CIA-je?


Najvjerojatniji kandidat za čelni položaj u Središnjoj obavještajnoj agenciji, CIA-ji, - kako piše "New York Times" – zrakoplovni je general Michael Hayden, trenutno zamjenik šefa svih američkih obavještajnih službi Johna Negropontea. General Hayden je prije toga šest godina bio na čelu NSA, Nacionalne agencije za sigurnost, obavještajne službe koja – rečeno laički – 'prisluškuje svijet'. Kao takav, on se u novije vrijeme našao u neželjenom 'oku' javnosti zbog prisluškivanja koje je NSA vršila na tlu Sjedinjenih Država.

Što se tiče pozadine ostavke Portera Gossa kao direktora CIA-je, njujorški list piše da se glavni razlozi kriju u njegovom žestokom opiranju regrutiranju špijuna u inozemstvu kao glavnom fokusu djelovanja ove obavještajne agencije. Uz to, pod njegovim je rukovanjem – kako navodi Times – iz CIA-je 'izgurano' ili ju je napustilo iz frustriranosti 'ukupno 300 godina obavještajnog iskustva' desetaka veterana, a moral preostalih djelatnika se strmoglavio u atmosferi nepovjerenja, testiranja dužnosnika agencije detektorima laži, kao i politizacijom ove tradicionalno nepolitičke agencije.

List "USA Today" piše o jednoj drugoj agenciji američke vlade, ali isto tako iz perspektive kadrovskih nevolja. Riječ je o NASA-i, koja, prema najnovijem izvješću, drastično 'dobiva sjedine', odnosno stari. Umovi – znanstveni i inženjerski – postaju sve stariji, i sve manje se upošljava mladih. Prošle godine, NASA je zaposlila samo 411 novih inžinjera, odnosno 4 posto od ukupno gotovo 11 tisuća inžinjera koliko ih radi u ovoj agenciji. Samo je četvrtina inžinjera i znanstvenika mlađa od 40 godina, a do 2011. gotovo polovica znanstvenika i četvrtina inžinjera bit će u dobi za penziju.

XS
SM
MD
LG