Linkovi

USA Today: S generalom Haydenom na čelu CIA-je, militarizacija američkih obavještajnih službi postaje potpuna


Naslovnice glavnih američkih dnevnih listova u znaku su očekivanja sutrašnjeg imenovanja novog direktora Središnje obavještajne agencije, CIA-je. Dok "New York Times" proglašava imenovanje generala Michaela Haydena 'potpuno sigurnim', "USA Today" ga opreznije naziva 'najvjerojatnijim kandidatom'. No, dok se oba lista slažu da će on unijeti velike promjene u djelovanje ove legendarne špijunske službe, "USA Today" ističe da bi njegovo imenovanje značilo i potpunu militarizaciju američkih obavještajnih službi – na čelu svih njih bio bi vojni časnik.

Kako je CIA poznata po svojoj neformalnoj strukturi i načinu rada, "USA Today" se pita hoće li novi direktor u liku zrakoplovnog generala – s iskustvom vođenja vojne supertajne obavještajne službe NSA – biti dočekan dobrodošlicom. Već čitavo posljednje desetljeće, u CIA-ju je dolazilo sve više aktivnih vojnih časnika, a s generalom Haydenom dojam da Pentagon potpuno preuzima obavještajne djelatnosti postaje konačan, piše "USA Today". Zabrinutost oko takvog trenda ne iskazuju samo operativci CIA-je, nego i neki kongresni zastupnici.

"New York Times" ističe da će general Hayden – čija je karijera bila usredotočena na elektronsko špijuniranje – trebati uvjeriti CIA-jine veterane da razumije i tradicionalni špijunski zanat. Porter Goss je s te strane znao o čemu govori, jer je i sam nekada bio agent te službe. Civilni apekt CIA-je bio je i glavni razlog njezinog osnivanja, kao i usvajanja posebnog zakona u kojemu je Kongres precizirao da direktor CIA-je i njegov zamjenik ne mogu obojica biti aktivni vojni časnici. Kako je sadašnji zamjenik direktora CIA-je časnik, to znači da bi se ili Michael Hayden trebao umiroviti iz aktivne vojne službe ili bi zamjenik direktora admiral Albert Calland trebao potražiti novi posao.

XS
SM
MD
LG