Linkovi

Dopredsjednik Richard Cheney podržao Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju na njihovom putu k NATO savezu i Europskoj uniji


Američki potpredsjednik Dick Cheney poslijepodne je završio posjet Hrvatskoj napustivši Dubrovnik, jedan dan ranije nego li je to bilo planirano.

Američki je dopredsjednik tijekom svog boravka na skupu čelnika Američko-jadranske povelje ponovio podršku Washingtona želji Albanije, Hrvatske i Makedonije da postanu članice NATO saveza. Dopredsjednik Richard Cjeney rekao je da će ove tri zemlje svojim ulaskom u NATO 'pomoći u pomlađivanju' ove organizacije. Gospodin Cheney je također odao priznanje trima državama za njihov udjel u međunarodnim misijama u Afganistanu i Iraku.

Danas je dopredsjednik Richard Cheney imao jednosatni sastanak s premijerima Hrvatske, Makedonije i Albanije, državama koje su članice Američko - jadranske povelje. Na sastanku je izražena snažna potpora ulasku ovih zemalja u NATO-savez kao i suradnji u regiji.

Na sastanku potpredsjednika Cheneya s Ivom Sanaderom, Vladom Bučkovskim i Sali Berishom, premijerima zemalja aspirantica na članstvo u NATO savezu nije bilo riječi o datumu njihova ulaska u NATO-savez - rekao je nakon sastanka hrvatski premijer Sanader. Hrvatski premijer je rekao da očekuje da će na summitu NATO saveza u Rigi, u studenom, ‘biti odaslan jasan signal prema našim zemljama, da za koje vrijeme, vrlo uskoro – bolje prije, nego kasnije – postanemo punopravne članice NATO-a’.

Premijer Sanader je rekao i da tri zemlje traže od Sjedinjenih Država snažnu potporu na njihovom put u euroatlanstske integracije, a Bučkovski i Berisha su istakli da je članstvo u NATO-savezu u vrhu prioriteta njihovih vlada.

Takove zahjeve Amerika podupire, rekao je na početku njihova sastanka Richard Cheney. "Zemlje Jadranske povelje žele punopravno članstvo u transatlantskoj zajednici. Podupiremo to jer napravile su veliki iskorak. Duboko cijenimo što su se već angažirale s američkim i NATO-ovim snagama u Afganistanu i Iraku" - rekao je dopredsjednik Richard Cheney.

Premijer Ivo Sanader je opovrgao da je Cheney tražio snažniji angažman Hrvatske u Iraku. Hrvatski premijer je izjavio i da s američkim potpredsjednikom nije razgovarao o spornom sporazumu o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu. "Nismo razgovarali o tom specifičnom pitanju, ali nastavit ćemo raspravu u budućnosti" – rekao je hrvatski premijer.

O pitanju neizručivanja američkih vojnika Međunarodnom sudu nije se razgovaralo ni na jučerašnjem sastanku Richarda Cheneya s hrvatskim predsjednikom. Stjepan Mesić je to jučer obrazložio ovim riječima: ‘Bili smo zauzeti drugim temama i to jednostavno nismo spomenuli.’

Boravak američkog potpredsjednika u Dubrovniku je protekao mirno, bez ikakvih demonstracija tako da se pokazala izlišnim nezakonita zabrana prosvjeda od strane lokalne policije.

Dopredsjednik Cheney je napustio Dubrovnik poslijepodne iako je bilo planirano da ode sutra ujutro. Njegova glasnogovornica LeeAnne McBride novinarima objasnila da raniji odlazak nije poremetio plan aktivnosti, ali da su Dick Cheney i njegova supruga Lynn odlučili provesti noć u svom krevetu. Tako će se ranije nego li su planirali odmoriti i građani i gosti Dubrovnika koji su danima bili izloženi jakim mjerama osiguranja američkog potpredsjednika.

XS
SM
MD
LG