Linkovi

Predsjednik Mesić susreo se s dopredsjednikom SAD Dickom Cheneyom


Dopredsjednik Sjedinjenih Država Dick Cheney doputovao je zrakoplovom američke vojske Air Force Two danas prijepodne u Dubrovnik, gdje sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Gospodin Cheney večeras je na svečanoj večeri s hrvatskim premijerom Sanaderom s kojim će se sastati i sutra na zajedničkom sastanku s druga dva premijera zemalja članica Američko - jadranske povelje: Makedonskim Vladom Bučkovskim i albanskim Salijem Berishom.

Američki potpredsjednik Dick Cheney i hrvatski predsjednik Stipe Mesić razgovarali su poslijepodne u hotelu Dubrovnik Palace na Lapadu o ukupnim odnosima dviju zemalja, reformama koje Hrvatska poduzima na putu u euroatlantske integracije, te o stanju u jugoistočnoj Europi, ali i u kriznim područjima Srednjeg istoka.

Dick Cheney se poslije sastanka nije obratio novinarima dok je Stipe Mesić izjavio da je američki potpredsjednik izrazio razumijevanje za hrvatsku politiku na njenom putu u Europsku uniju i NATO-savez. Stipe Mesić je novinarima izjavio da je s Dickom Cheneyom razgovarao i o regionalnim krizama na Srednjem istoku koje generirarju globalni terorizam.

Hrvatski predsjednik je rekao i da je Dick Cheney posebno pohvalio hrvatski doprinos NATO-ovoj misiji u Afganistanu. On je izrazio podršku hrvatskoj politici rekao je Mesić, ali u današnjem razgovoru, rekao je on novinarima, nije bilo riječi o o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenu sudu, tzv. članku 98. koji je sporna točka američko-hrvatskih odnosa. Također, nije se razgovaralo ni o datumu ulasku Hrvatske u NATO – savez.

Američki potpredsjednik Dick Cheney večeras će se naći s hrvatskim premiejrom Ivom Sanaderom prigodom vececre u dubrovačkom restoranu Nautika, dok će sutra ujutro opet s njim razgovarati na sastanku Američko-Jadranske povelje na kojem che sudjelovati i predsjednici vlada Albanije i Makedonije Sali Berisha i Vlado Bučkoviski.

XS
SM
MD
LG