Linkovi

Dopredsjednik Cheney kritizirao Rusiju u Vilnusu


New York Times izvještava da je američki dopredsjednik Dick Cheney jučer izrazio najsnažnije američke kritike Rusije do sada. U govoru održanom u Vilnusu američki dopredsjednik je rekao da je ruska vlada «nepravedno i na neodgovarajući način ograničila» prava naroda te je sugerirao da vlada u Moskvi pokušava potkopati susjedne zemlje te da koristi ogromne rezerve nafte i plina kao sredstva zastrašivanja i ucjena. Na upit novinara Bijele kuće riskira li se ovakvim komentarima zahlađivanje odnosa s Kremljom pred ključnu raspravu Vijeća sigurnosti u Iranu jedan neimenovani američki dužnosnik je odgovorio: «Nikada nije dobro vrijeme.»

Washington Post javlja da je Senat jučer ignorirao prijetnju vetom predsjednika Busha te je usvojio izvanredni proračunski zakon za financiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu, te oporavak od uragana Katrina, ali i neke druge neplanirane troškove koje predsjednik, kako je najavio, neće odobriti. Senat je, naime, među ostalim dodao sredstva za financiranje gradnje auto-ceste na Hawajima, zaštitu obala rijeke u Californiji te naknadu šteta školjkarima na sjeveroistoku Sjedinjenih Država. Predsjednik Bush je originalno tražio od Senata da odobri zakon vrijedan 92 milijarde i 200 milijuna dolara no usvojena verzija «teška» je 109 milijardi dolara.

Pozornost američke javnosti na Capitol Hillu privlači i udes koji je skrivio demokratski kongresmen Patrick Kennedy, sin senatora Edwarda Kennedya. Mlađi Kennedy se u kasne sate zabio svojim automobilom u sigurnosnu zapreku nadomak kongresnih zgrada, a policajci koji su izašli na mjesto nesreće posumnjali su da Kennedy nije trezven. Kako javlja Washington Post, policajci su uznemireni činjenicom da su ih njihovi nadležni spriječili da podrobnije istraže incident te zbog toga što su oni prevezli Kennedya kući. Kennedy nije podvrgnut alko-testu što je navelo sindikat policajaca da objavi priopćenje kako je političar imao povlašteni tretman. Kennedy je potvrdio sudjelovanje u udesu te je priopćio da nije konzumirao alkohol već lijek za spavanje. (dz)

XS
SM
MD
LG