Linkovi

SAD podržale da Hrvatska 2008. bude pozvana u NATO, ako provede reforme


Sjedinjene Države su najavile da će podržati poziv Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji da 2008. godine postanu članice NATO saveza, ukoliko provedu reforme u obrambenom sektoru.

Kurt Volker, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja izjavio je u Kongresu da "da Hrvatska, Albanija i Makedonija u ovom trenutku nisu spremne za članstvo u NATO savezu', te da američka vlada zbog toga 'daje potporu da se ove zemlje pozovu u članstvo za dvije godine, pod pretpostavkom da će vlade tih zemalja nastaviti s reformama koje trebaju poboljšati trenutačno stanje…"

Kurt Volker je nedavno boravio u Hrvatskoj upravo kako bi procijenio koliko je Zagreb spreman za NATO. On je u Kongresu naglasio kako bi Sjedinjene Države 'voljele vidjeti jaču potporu hrvatske javnosti ulasku zemlje u NATO savez'.

Američko Ministarstvo obrane, inače, pomaže zemljama Jadranske povelje da moderniziraju oružane snage i smanje troškove koji odlaze na osoblje.

******

Američki dopredsjednik Dick Cheney kritizirao je Rusiju zbog ograničavanja temeljnih građanskih sloboda ali i zbog korištenja svojih energenata radi ucjenjivanja drugih zemalja. Ovo je gospodin Cheney izjavio danas u glavnom gradu Litve Vilniusu na Konferenciji baltičkih i crnomorskih zemalja.

Američki predsjednik se kritički osvrnuo na rusku odluku iz siječnja da prekine opskrbu Ukrajine prirodnim plinom zbog spora oko cijene ovog energenta. Dopredsjednik Richard Cheney je rekao da kad se nafta i plin koriste za "manipulacije i ucjene", nitko nije na dobitku.

Dopredsjednik Cheney optužio je Bjelorusiju za kršenje prava svojih građana i pozvao na puštanje iz zatvora aktivista koji su uhićeni tijekom nedavnih protu-vladinih prosvjeda. Konferenciji u Vilniusu danas se obratio i gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili koji je optužio Rusiju za miješanje u ekonomska i politička pitanja u njegovoj zemlji. Na skupu u Vilniusu danas se govori o proširenju Europske unije i NATO saveza, demokratskim reformama i etničkim sukobima u regiji.

Gospodin Cheney tijekom svog boravka u Europi posjetit će u subotu i nedjelju Hrvatsku. Američki dopredsjednik susrest će se u Dubrovniku s najvišim čelnicima zemalja članica Američko-Jadranske povelje – to su Hrvatska, Makedonija i Albanija.

XS
SM
MD
LG