Linkovi

Amnestija ili deportacija - Senat o ilegalnim useljenicima


Američki Senat počeo je raspravljati o kontroverznoj reformi imigracijskog sustava. Kako javlja Michael Bowman nekoliko različitih verzija zakona ukazuje na potrebu efikasnijeg spriječavanja ilegalnog useljavanja. Međutim, kako postići taj cilj, te što učiniti s 11 do 12 milijuna stranaca koji ilegalno borave u Sjedinjenim Državama? Ta pitanja u Kongresu izazivaju oštru debatu.

Republikanski senator Arlen Specter iz Pennsylvanije kaže da bi se reforma imigracijskog sustava trebala temeljiti na 'realnosti i praktičnosti'. U intervjuu za televiziju NBC Specter je rekao da je u američkom interesu da se nedokumentiranim radnicima - koji su ilegalno prešli granicu i već godinama žive i rade u Sjedinjenim Državama - osigura način kako da legaliziraju svoj status te da 'izađu iz društvene sjene'. "Ako ne izađemo s realističnom prijedlogom, kako bismo im dali priliku da rade zakonito te da, na kraju, dobiju državljanstvo, onda će oni biti bjegunci u zemlji" - rekao je Specter.

Neki zakonodavci kažu da je ilegalna imigracija po definiciji pitanje policije i suda. Republikanski kongresmen, James Sensenbrenner iz Wisconsina, također je dao intervju za televiziju NBC. "Moramo prvo uspostaviti bolju kontrolu na granici. Prije 20 godina dali smo amnestiju strancima koji su ilegalno boravili u zemlji. To nije riješilo problem ilegalih ulazaka preko granice. Ukoliko ne primijenimo zakon kojim se zapošljavanje ilegalnih radnika smatra krivičnim djelom, i ne uspostavimo strožu kontrolu, onda ćemo samo poticati druge da ilegalno dođu u Sjedinjene Države" - rekao je Sensenbrenner.

Zastupnički dom Kongresa usvojio je prije nekoliko mjeseci zakon kojim bi došlo do veće kontrole granica, a od poslodavaca bi se zahtijevalo da provjere useljenički status radnika. Pružanje pomoći nedokumentiranim strancima smatralo bi se kršenjem saveznog zakona. Taj prijedlog proslijeđen je na razmatranje Senatu no senator iz Massachusettsa Edward Kennedy kaže da je predloženi zakon manjkav: "Problem ilegalne imigracije ne možemo riješiti samo putem pravosudnih organa. U proteklih deset godina potrošili smo 20 milijardi dolara na razne ograde na granici s Meksikom i na graničnu policiju duž naše južne granice - i nismo dobili nikakav rezultat. Trebamo sveobuhvatniji pristup."

Takav pristup, smatra Kennedy, trebao bi uključiti postupak legaliziranja statusa 'nedokumentiranih' radnika, koji u Americi žive ilegalno. Republikanac iz Colorada, Tom Tancredo, vjeruje međutim da bi takav plan predstavljao de facto amnestiju ilegalnih useljenika. "Oni su ulaskom u zemlju bez dopuštenja prekršili zakon. Prema postojećem zakonu njih bi se trebalo deportirati iz zemlje. Ako netko ilegalno dođe u zemlju i može ostati onda to predstavlja amnestiju i šalje vrlo lošu poruku drugim strancima" - tvrdi Tancredo.

Njegov stranački kolega senator Arlen Speceter se ne slaže: "Ne radi se o amnestiji. Nedokumentirani stranci će platiti kaznu. Morat će čekati šest godina da bi stupili na put ka državljanstvu. Trebat će proći kroz razne sigurnosne provjere. Oni u redu za američko državljanstvo neće preteći ljude koji čekaju na dobivanje državljanstva."

Debata oko useljavanja ukazuje na neslaganje u Republikanskoj stranci koja kontrolira oba doma Kongresa.

Predsjednik George Bush izjavio je da je Americi potrebna sveobuhvatna reforma imigracijskog sustava, koja će dovesti do efikasnije kontrole državnih granica, spriječiti ilegalno useljavanje te omogućiti ulaz 'gostujućim radnicima' koji će zadovoljiti privremene potrebe američkog tržišta radne snage. U govoru na svečanosti polaganja prisege naturaliziranih američkih državljana, u Washingtonu, predsjednik je rekao da njegova vlada neće podržati predloženu amnestiju za oko 11 milijuna ilegalnih useljenika.

Predsjednik je odao priznanje okupljenim državljanima preko 20 zemalja, koji su jutros službeno postali državljani Sjedinjenih Država. Gospodin Bush je istakao da je legalni put k američkom državljanstvu jedini legitimni način ostanka u Americi, koja – kako je rekao - želi ostati zemlja u kojoj se zakon poštuje, ali također i biti zemlja koja će dobrodošlicom dočekati strance koji se u nju žele useliti, legalnim putem.

Debata se vodi i u američkoj javnosti. Tijekom vikenda pola milijuna aktivista i imigranata okupilo se na skupu u Los Angelesu gdje su prosvjedovali protiv zakona o poostroženju imigracijskih propisa. Slične demonstracije održane su u Denveru, Phoenixu, Milwaukeeju i Dallasu.

XS
SM
MD
LG