Linkovi

Reforma imigracijskog sustava podijelila republikance


U Senatu Sjedinjenih Država danas počinje rasprava o reformi imigracijskog sustava. Činjenica koja ukazuje da na ovom području Amerika ima problema jest to što u ovoj zemlji živi između 11 i 12 milijuna ilegalnih useljenika. Kako problem riješiti? – ovo pitanje podijelilo je pogotovo Republikansku stranku, koja ima većinu u oba doma Kongresa.

Jučer, dan prije raspre u Senatu pred zgradom Kongresa okupile su se stotine prosvjednika. Poruka njihova skupa bila je da Senat ne smije u reformi imigracijskog sustava slijediti Zastupnički dom, koji je već izglasao da ilegalan boravak u Sjedinjenim Državama – u zakonskom smislu - treba postati kazneno djelo. Zastupnički se dom također izjasnio u prilog izgradnji žičane ograde duž dijela granice s Meksikom.

Prosvjedni skup pred Kongresom bila je jedna u nizu manifestacija širom Sjedinjenih Država na kojima su stotine tisuća useljenika te njihovih pristaša iskazali svoje neslaganje s takvim pooštrenim zakonskim odredbama.

Njihove su kritike – kako se čini – odjeknule u Kongresu. Odbor Senata za pravosuđe je sinoć naime na raspravu u punom sazivu poslao ublaženi zakonski prijedlog, koji se znatno razlikuje od oštrijeg prijedloga Zastupničkog doma.

Da bi zakonski prijedlog postao zakon, oko njega se trebaju suglasiti dva doma Kongresa, a potom ga potpisuje predsjednik države.

Senatski prijedlog reforme imigracijskog sustava uključuje ideju programa za 'gostujuće radnike' s pravom privremenog boravka u Americi – za što se zalaže i predsjednik Bush. Također se definira postupak kojim ilegalni useljenici mogu legalizirati svoj status i doći na put prema državljanstvu.

No, u senatskoj je raspri upravo oko ove ideje bilo dosta neslaganja. Republikanac iz Teksasa John Cornyn smatra da se radi o svojevrsnoj nagradi za ljude koji su u Sjedinjene Države ušli ilegalni i time prekršili zakon. "Brine me kako će ovu ideju protumačiti moji glasači. Smatrat će da je riječ o amnestiji za ilegalne useljenike" - rekao je senator iz Teksasa.

Predsjedatelj senatskog Odbora za pravosuđe, republikanac Arlen Specter, usprotivio se svojom stranačkom kolegi. "Uvjeren sam da je ovo zakon koji ne predstavlja amnestiju" - rekao je senator Specter.

U tome ga je podržao demokrat Patrick Leahy, koji kaže da u više godina dugom postupku za dobivanje američkog državljanstva ilegalni useljenici neće 'preteći' legalne useljenike.

U Sjedinjene se Države godišnje legalno useli oko milijun stranaca.

Ovo pitanje glavobolju zadaje pogotovo republikancima, koje u studenom čekaju prilično teški izbori za pun saziv Zastupničkom doma i trećinu Senata. Konzervativna baza Republikanske stranke želi da se problem ilegalnih useljenika počne rješavati tako što će se spriječiti ulazak novih 'ilegalaca', a oni koji su zemlji da se počnu deportirati. S druge strane, republikancima su sve potrebniji glasovi građana južnoameričkog podrijetla, zajednice koja se protivi oštrim rješenjima ovog problema.

Čelnik republikanaca u Senatu, Bill Frist podsjetio je da slabo čuvana južna granica predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Senatorica iz Kalifornije, demokratkinja Diane Feinstein podsjetila je međutim na važnost imigrantske radne snage. "Svima je jasno da je jedna grana američke industrije u potpunosti ovisna o ilegalnim useljenicima – to je poljoprivreda" - rekla je senatorica Feinstein.

Reforma imigracijskog sustava bit će na dnevnom redu predsjedničkog summita u ljetovalištu Cancun, u Meksiku, na kojem će se krajem ovog tjedna susresti čelnici Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade.

XS
SM
MD
LG