Linkovi

Niz prijedloga imigracijske reforme u Kongresu


Posljednjih mjeseci u Kongersu je izložen niz prijedloga o reformi američkog imigracijskog sustava i borbe protiv nezakonitog useljavanja. Većina prijedloga ide za tim da se ojača kontrola duž tri tisuće kilometara dugačke granice s Meksikom. No zakonodavci se ne mogu suglasiti oko pitanja što učiniti s oko 11 – 12 milijuna nedokumentiranih stranaca koji se već nalaze u zemlju.

U jednom nedavno održanom govoru u Washingtonu republikanski kongresnik iz Colorada, Tom Tancredo, izjavio je da je Amerikancima dosta ilegalnog useljavanja. "Poruka nije pomiješana. Poruka Amerike glasi: Zaustavite ilegalnu imigraciju".

Doista, u jednom nedavnom istraživanju javnosti 60 posto Amerikanaca podržava izgradnju zida koji bi se protezao duž čitave američko-meksičke granice. Istodobno, 49 posto ih želi ukidanje automatskog dobivanja američkog državljanstva za djecu ilegalnih imigranata rođenu u Sjedinjenim Državama. Rastuću bojazan predstavljaju ekonomske posljedice imigracije, kaže Phil Kent, glasnogovornik neovisne organizacije "Amerikanci za kontrolu useljavanja". "Nedokumentirani radnici su kradljivci plaća. Kad biste imali čarobni štapić i kad biste njime mogli do sutra mogli ukloniti sve ilegalne useljenike, svaka siromašna osoba u Sjedinjenim Državama dobila bi povišicu plaće".

No u ovom trenutku podaci iz anketa nisu baš najjasniji. Naime, prema jednom drugom istraživanju 53 posto Amerikanca vjeruje da useljenici uzimaju poslove koje građani rođeni u Americi ne žele. Prepoznavajući potrebu da se smanji val ilegalne imigracije dok se istodobno priznaju američke potrebe za radnom snagom, predsjednik Bush je predložio program za strane radnike. Prema tom programu, nedokumentirani strani radnici dobili bi legalni status koji bi im omogućio da ostanu zemlji.

No predsjednik je naglasio da taj program ni na koji način ne predstavlja amnestiju za one koji su u Sjedinjene Države stigli ilegalno te da se ne radi o stepenici ka dobivanju državljanstva. "Protivim se amnestiji. Nagrađivanje onih koji su prekršili zakon samo će potaknuti druge da krše zakon. Program privremenog zapošljavanja stranih radnika olakšat će pritisak na granice i pomoći nam da učinkovito provodimo naše useljeničke zakone".

No kongresmen Tancredo ne slaže se s predsjednikovim prijedlogom. "Nitko u ovom trenutku ne vjeruje da ako dođete ovdje i radite šest godina da ćete se vratiti kući, naročito kad možete sobom dovesti obitelj. Kad dovedete obitelj onda se nećete vratiti".

Tancredo je snažan pristaša reforme imigracijskog sustava kojom bi došlo do snažnije kontrole na granici; poslodavci bi trebali provjeriti imigracijski status ljudi kojima daju posao, a pomoć nedokumentiranim strancima smatrala bi se krivičnim prekšajem. Ilegalni imigranti i aktivisti koji se zalažu za njihova prava nedavno su održali veliki prosvjedni skup podno Capitol Hilla. Oni smatraju zakon previše rigoriznim i nepravednim.

Za sada verzija imigracijskog zakona o kojem se raspravlja u Senatu dosta sliči predsjednikovom prijedlogu programa stranih radnika. Verzija koju razmatra Zastupnički dom, pak, dosta se razlikuje od programa Bijele kuće. Ostaje da se vidi hoće li dva doma moći usuglasiti razlike. Bilo kako bilo, poznavatelji političkih prilika vjeruju da će ilegalna imigracija navjerojatnije biti jedno od važnih pitanja u kongresnim izborima kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG