Linkovi

Bush: "Američka strategija u Iraku ostvaruje rezultate polako ali sigurno"


Dan uoči treće godišnjice početka rata u iraku, predsjednik Bush je nastavio sa svojom kampanjom uvjeravanja Amerikanaca kako je odluka o stupanju u rat bila ispravna. U svom redovitom subotnjem obraćanju naciji putem radija predsjednik je rekao kako američka strategija u toj zemlji ostvaruje rezultate polako ali sigurno. Dodao je da je odgovor iračkih čelnika na vjersko nasilje pokazao kako su oni predani demokraciji. Američki predsjednik je dodao da je to nasilje stvorilo novi osjećaj hitnosti da se formira vlada nacionalnog jedinstva što prije. Američki predsjednik je također istaknuo kako Sjedinjene Države neće odustati, upozoravajući da će biti potrebne nove borbe i žrtve da bi se ostvarila pobjeda u Iraku.

U odgovoru Demokratske stranke senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije je izjavila kako predsjednik Bush mora iskazati čelništvo nužno da ujedini sve iračke frakcije. Dodala je kako Amerikanci žele da ova godina bude godina značajne tranzicije u Iraku. Posljednje ankete javnom mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca vjeruje da je rat u Iraku bila pogreška.

Tisuće protu ratnih prosvjednika izražavalo je svoje nezadovoljstvo u Londonu, pridružujući se tako demonstrantima u Japanu, Australiji i na drugim točkama svijeta uoči treće godišnjice invazije na Irak predvođene Sjedinjenim Državama. U Londonu prosvjednici su se okupili u središtu grada uzvikujući protu ratne parole, a neki su nosili postere predsjednika Busha nazivajući ga "prvi teroristom svijeta". Drugi transparenti pozivali su na ostavku premijera Blaira. Organizatori demonstracija kažu da su prosvjedi koji će se održati tijekom sljedeća tri dana dio – citiramo – "globalnih dana akcije". Vijesti o protu ratnim prosvjedima stižu i iz Južne Koreje, Pakistana, Turske i Grčke.

XS
SM
MD
LG