Linkovi

SAD i Iran voljni izravno pregovarati - o Iraku


Sjedinjene Države i Iran objavili su da su voljni održati izravne pregovore po prvi put od 1980. kada su se njihove bilateralne veze pogoršale. Obje zemlje su objavile da će dijalog biti strogo ograničen na Irak te neće uključiti međunarodne napore za uvjeravanje Teherana da odustane od programa nuklearnog oružja.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Busha, Stephen Hadley, rekao je da Bijela kuća ima dugačak popis otvorenih pitanja s Iranom, uključujući nuklearni program, odnos prema vlastitom narodu i uključenost u zbivanja u Iraku.

"Iran pruža utočište, a u nekim slučajevima daje i opremu teroristima koji ubijaju Iračane i koalicijske snage. Jasno smo dali do znanja da je to neprihvatljivo."

Glavni tajnik Vrhovnog iranskog vijeća za nacionalnu sigurnost, Ali Larijani, izjavio je da je Teheran voljan otvoriti izravne pregovore s Washingtonom o Iraku. Hadley je rekao da je američki veleposlanik u Bagdadu, Zalmay Khalilzad, dobio odobrenje da razgovara s iranskim dužnosnicima, ali samo o Iraku.

"U vezi s Irakom spremni smo na razgovore s Iranom u kojima bi mogli objasniti i jasno izraziti naše zabrinutosti po pitanju Iraka i iranskih aktivnosti u toj zemlji."

Hadley je dodao da je u najboljem interesu Iraka i Irana da imaju dobre odnose te da je to nešto na čemu moraju sami međusobno raditi.

"Trebamo izbjeći bilo što što bi sugeriralo da radimo iza leđa Iračana, da pokušavamo postići nekakav dogovor s Iranom po pitanju Iraka. To bi bilo nekonzistentno s našom politikom i nepravedno prema iračkom narodu."

Ukoliko se Sjedinjene Države i Iran dogovore oko sastanka to bi bili prvi izravni razgovori dvije zemlje od 1980. kada je došlo do prekida diplomatskih odnosa nakon Islamske revolucije. Larijani i Hadley su naglasili da razgovori ne bi uključili međunarodne napore za zaustavljanje Irana u procesu obogaćivanja urana.

U novoj verziji američke nacionalne sigurnosti predsjednik Bush je rekao da Iran možda predstavlja najveći pojedinačni izazov Sjedinjenim Državama. Ušitan o tome dokumentu Stephen Hadley je rekao da Iran počinje slušati međunarodne primjedbe na njegovo ponašanje.

"Oni su poveli raspravu unutar njihovog vodstva. Nadam se da će uslijediti i debata između čelništva i njihovog naroda o tome je li smjer kojim se kreću ispravan za dobro njihove zemlje. Do toga je došlo tek nakon što su čuli koordiniranu poruku međunarodne zajednice."

Hadley je dodao da je važno zadržati međunarodnu solidarnost po pitanju Irana i njegovog nuklearnog programa o čemu se trenutno vodi rasprava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG