Linkovi

325 tisuća imena u protuterorističkoj bazi podataka američke administracije


"Washington Post" piše da američki Nacionalni protuteroristički centar u svojoj središnjoj bazi podataka sadrži 325 tisuća imena navodnih osumnjičenika za međunarodni terorizam ili osoba koje im pomažu. Taj se broj, prema protuterorističkim dužnosnicima, više nego učetverostručio od jeseni 2003. godine. Jedan neimenovani dužnosnik administracije izjavio je da američki državljani čine tek vrlo mali dio tog popisa imena; većina su stranci koji ne žive u Sjedinjenim Državama.

Glavni dobavljač imena za taj popis – prema pisanju washingtonskog lista – je Nacionalna sigurnosna agencija, NSA, no dužnosnici odbijaju reći koliko imena u bazi je povezano s kontroverznim prisluškivanjem na domaćem tlu koji provodi ta obavještajna agencija. Prije 2004. godine, imena osumnjičenih terorista i njihovih pomagača nalazila su se u 26 različitih baza podataka, različitih vladinih agencija i službi. Sada se podaci iz ove objedinjene baze šalju FBI-jevom Centru za terorizam, koji iz njih radi popise za Agenciju za sigurnost zračnog prometa – za zabranu leta -, Državnom tajništvu – za odbijanje zahtjeva za vize -, Ministarstvu domovinske sigurnosti – za kontrolu ulaza na graničnim prijelazima -, te Nacionalnom kriminalističkom informacijskom centru – za distribuciju policiji.

Washingtonski list iznosi i zabrinutost nekih stručnjaka i skupina za zaštitu građanskih prava da tako velik popis imena u jednoj protuterorističkoj bazi podataka ističe problem takozvanih 'lažnih negativnih', odnosno nevinih osoba koje su zaustavljane na ispitivanje ili im je uskraćeno pravo putovanja ili viza zato što je njihovo ime na popisu bilo greškom ili je jednako ili slično imenu nekog pravog osumnjičenika. Među takvima su bili i neki članovi američkog Kongresa. Postoje li načini da nevini ljudi uspiju maknuti svoje ime iz te i drugih sličnih protuterorističkih baza podataka? – pita "Washington Post".

XS
SM
MD
LG