Linkovi

Shani Davis - prvi američki crnac koji je osvojio olimpijsko zlato u jednom od 'zimskih' sportova


Američki klizač Shani Davis je prije nekoliko dana na zimskim Olimpijskim igrama osvojio zlatnu medalju u brzom klizanju na tisuću metara. Informacija možda i ne bi bila toliko zanimljiva da Davis nije prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji je osvojio olimpijsko zlato u nekom zimskom sportu.

23-godišnji Shani Davis svjestan je koliko je bio dug i težak njegov put do medalje. Posebno ga nadahnjuje činjenica što je prvi američki crnac koji je osvojio zlatnu medalju na zimskim Olimpijskim igrama. "Većina Amerikanaca afričkog podrijetla odlučuje se za druge športove – atletiku, košarku… Ja sam izabrao nešto drugo. I nije mi bilo teško, jer volim ovaj šport kojim se bavim. Svako jutro se probudim s željom da budem bolji. Hoću biti najbolji" - rekao nam je Shani Davis.

Njega cijene i protivnici. Erben Wennemars, nizozemski klizač koji je u utrci na tisuću metara osvojio brončanu medalju o klizaču iz Chicaga kaže: "Mislim da je Shani Davis fantastičan, pravi šampion. Ove je godine pobijedio u svakoj od utrka na tisuću metara. Volim ga i kao čovjeka; sviđa mi se njegov odnos prema športu."

Shani Davis kaže da je zlatnu medalju osvojio prije svega zbog toga što je mnogo trenirao: "Moje pobjede pokazuju da čovjek može postići ono što želi, ako se potrudi. Moja karijera nije bila laka. Međutim, bio sam uporan jer sam negdje u dubini duše znao da sam dobar klizač. A želio sam biti najbolji, da postanem olimpijski šampion."

Shani Davis se sutra natječe u utrci na tisuću i pol metara, u nadi da će osvojiti i drugu olimpijsku medalju na igrama u Torinu.

XS
SM
MD
LG