Linkovi

'Tko je sad ovaj?!' - iskustva olimpijskih outsidera


Na Olimpijskim igrama u Torinu najveću pozornost privlače osvajači medalja, za razliku od natjecatelja koji znaju da nemaju šansu popeti se na pobjedničko postolje. Oni u Torinu imaju posve drugačije ciljeve.

Skijalište na kojem se odvijaju neka olimpijska nadmetanja u alpskim disciplinama nalazi se na oko dva sata vožnje automobilom od centra Torina. U muškom veleslalomu nadmeću se 82 skijaša iz 46 zemalja. To je daleko više nego u nadmetanjima za spust i super-veleslalom koji su znatno brži i opasniji.

Jedan od očitih favorita, vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Benjamin Raich iz Austrije osvojio je zlatnu medalju. Među natjecateljima koji nisu imali nikakve izglede da se domognu pobjedničkog postolja bili su skijaši iz Irana, Izraela, Madagaskara, Albanije, Senegala, Argentine, Brazila, Kine i Južne Koreje.

27-godišnji skijaš iz Južne Afrike, Alex Heath, iznenadio je mnoge plasiravši se na 30 mjesto nakon prve vožnje veleslaloma. To je značilo da će startati prvi u drugoj vožnji. "Vidio sam da me mnogi natjecatelji, koji se obično plasiraju među prvih 30, čudno gledaju. Pitali su se očito 'tko je sad ovaj'. No za mene je to bio fantastičan osjećaj koji je teško opisati."

Alex Heath trenira na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, u saveznoj državi New Hampshire, gdje inače radi kao krovopokrivač. To nije najbolji posao na svijetu, ali mi pomaže da platim račune…" - kaže južnoafrički skijaš.

Heath, koji je zavšrio nadmetanje na 27. mjestu kaže da mu pričinja veliko zadovoljstvo to što je na zimskim Olimpijskim igrama predstavljao svoju zemlju: "To je velika čast, naročito kad ta zemlja ne spada u tipične zemlje sa razvijenim zimskim sportovima."

Dok je Alex Heath skijao prvi u završnoj vožnji veleslaloma, Ivan Borisov iz Kirgistana startao je posljednji. Kako kaže, njegov cilj je bio da dovrši utrku. "Važno mi je bilo završiti drugu od dvije utrke. Volim skijati u Italiji" - rekao je Borisov. 26-godišnji Borisov jedini je natjecatelj iz Kirgistana na Olimpijadi. Predsjednik Olimpijskog saveza Kirgistana Alen Usenov pojašnjava: "Naravno, Borisov nije gajio velike nade da će biti treći ili deseti. Ovo je jako važno iskustvo za njega i kao što znate, fokus Olimpijade nije samo pobjeda već i sudjelovanje."

Ivan Borisov se plasirao na 41. mjesto i bio je posljednji među skijašima koji su nastupili u dvije utrke veleslaloma. Njegov ukupni zaostatak za prvom trojicom skijaša bio je veći od jedne minute, no kao i većina sportaša na Olimpijadi, sama činjenica da je nastupio na Olimpijskim igrama bila je dovoljan razlog za slavlje.

XS
SM
MD
LG