Linkovi

Među američkim olimpijcima u Torinu sve je više pripadnika rasnih i etničkih manjina


Sastav američkog olimpijskog tima koji se natječe na Zimskoj Olimpijadi u Torinu znatno je drugačiji od sastava prethodnih godina. Prije je, naime, to bila reprezentacija sačinjena od, uglavnom, sportaša bijelaca dok ove godine uz njih vidimo i športaše iz drugih rasnih skupina.

U prošlosti, američki olimpijski sastav bio je sačinjen uglavnom od sportaša koji su dolazili iz malih sredina sa sjeveroistoka i Srednjeg zapada Sjedinjenih Država, krajeva poznatih po hladnoj klimi u kojima su vrlo popularni zimski olimpijski sportovi kao što su skijanje i klizanje.

Iako američki Olimpijski odbor ne prikuplja podatke vezane za rasnu ili etničku pripadnost športaša, sudjelovanje natjecatelja iz manjinskih skupina gotovo se učetverostručilo - u usporedbi s ekipom koja se prije samo osam godina natjecala na Olimpijskim igrama u japanskom Naganu.

Direktor medijskog servisa američkog olimpijskog odbora, Bob Condron kaže kako se sve više sportaša iz raznih manjinskih grupa natječe u sportovima kao što su brzo klizanje, bob i sanjkanje: "Mislim da je najveći razlog -zastupljenost Olimpijade u medijima poput televizije, radija, novina i raznih drugih magazina. Kada se tu vide pripadnici rasnih manjina, često dolazi i do izjave poput: 'Hej, pa i ja to mogu' – nakon čega se i drugi mladi ljudi žele baviti tim športovima."

Od 211 sportaša koji ove godine čine američki olimpijski tim, najmanje 23 su latino-američkog podrijetla. Uz njih su tu i mnogi crnci, azijati, američki Indijanci ili sportaši kubanskog podrijetla.

No, oni dolaze i iz raznih krajeva Sjedinjenih Država - a ne samo snijegom zametenih Vermonta ili Minnesote. Primjerice, ima i športaša sa sunčane Floride, vrlo toplih saveznih država Georgije i Teksasa, ali i stranih država - kao što su Južna Koreja, Rusija i Japan, što američkom olimpijskom timu zaista daje punu šarolikost.

Vonetta Flowers ušla je u povijest kada je 2002. na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju osvojila zlatnu medalju u ženskom bobu dvosjedu. "Ne samo da sam bila prva američka crnkinja, nego crnkinja uopće, jer nikada prije jedna crna žena nije osvojila zlatnu medalju na Zimskim Olimpijskim igrama. Osjećam se zaista počašćenom i blagoslovljenom zbog te medalje" - kaže gospođa Flowers.

Ovakav šaroliki sastav predstavlja jedan od najjačih olimpijskih sastava u povijesti američkog sudjelovanja na Zimskim igrama. Tu je i velika nada da će se oboriti američki rekord sa Zimskih Olimpijskih igara iz 2002. godine kada su u Salt Lake Cityju američki športaši osvojili 34 medalje.

XS
SM
MD
LG