Linkovi

Sponzorstvo i Olimpijske igre


Bez sponzoriranja od strane korporacija, olimpijski pokret kakvog ga danas znamo ne bi ni postojao. Za izgradnju infrastrukture i svega što je potrebno za uspješno i sigurno organiziranje Olimpijskih igara potrebno je uložiti milijarde dolara. Bez podrške poslovne zajednice Olimpijskih igara ne bi bilo, to tvrdi nitko drugi do Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora. U razdoblju od 2001 do 2004 prodaja televizijskih prava donijela je najviše novca u Olimpijsku blagajnu, ukupno 2,3 milijarde dolara ili 53 posto od ukupnog prihoda. Ulaznice su donijele dodatnih 441 milijuna dolara, dok je preostalih 87 milijuna ostvareno kroz licenciranje proizvoda s olimpijskim znakovljem.

Olimpijske igre zaokupljuju pozornost svjetske javnosti i prema procjenama oko dvije milijarde televizijskih gledatelja, te daju priliku za možda najučinkovitiji međunarodni marketing. Matthias Hanssen, direktor globalnog marketinga korporacije General Electric za Olimpijske igre, rekao je za Glas Amerike da smatra sponzorstvo vrlo vrijednim za svoju tvrtku: "Sponzorstvo je jako isplativo, za nas to je odlična poslovna prilika. Olimpijske su igre najveći sportski događaj na svijetu".

U Torinu Međunarodni olimpijski odbor ima 11 olimpijskih partnera, među kojima su General Electric te druge globalne tvrtke poput južnokorejskog Samsunga , Coca-Cola, Kodak i Visa. Te su kompanije zakupile ekskluzivna svjetska marketinška prava za Olimpijadu u svojoj vrsti proizvoda. Zauzvrat, oni plaćaju značajni novčani iznos a također i pomažu Olimpijadi pružajući svoju stručnost, usluge i proizvode. Louis Kim, direktor za korporativni marketing Samsunga, kaže da sponzoriranje Olimpijskih igra pomaže u izgradnji predodžbe njegove tvrtke kod kupaca: "Želimo ljudima ispričati našu priču o predanosti Samsunga Olimpijskim igrama i olimpijskom pokretu. Možda nam se uložena sredstva neće vratiti preko noći, no mi vjerujemo u nužnost našeg dugoročnog angažmana. Tijekom vremena želimo izgraditi pozitivan stav potrošača o našoj tvrtci".

Hoteli Hilton su nacionalni sponzor Olimpijskog odbora Sjedinjenih Država. Jeffrey Diskin, dopredsjednik Hiltona za promidžbu, kaže da ne može sa sigurnošću reći da li ovo sponzorstvo utječe na putnike da borave u Hilton hotelima a ne kod njihove konkurencije. Međutim on je mišljenja, kao je rekao za Glas Amerike, da se time pozitivno utječe na predodžbu javnosti o tvrtci Hilton i da korist nije jedini razlog za sponzorstvo: "Jedna od stvari do kojih nam je stalo je da budemo od pomoći. Mi zaista želimo pružiti podršku našim sportašima. Ako im možemo pomoći u njihovim dostignućima, to je odlična stvar i ispunja nas ponosom".

Stoga sljedeći put kada vidite reklame olimpijskih sponzora, sjetite se važne uloge koju oni imaju u sportskim uspjesima natjecatelja kao i u organizaciji Olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG