Linkovi

Gonzales: 'Predsjednik ima dužnost i ovlasti da zaštiti građane od terorista'


U Washingtonu, u Senatu Sjedinjenih Država, ministar pravosuđa danas je pokušao opravdati vladin program elektronskog prisluškivanja građana za koje se sumnja da su u vezi s teroristima u inozemstvu.

Prisluškivanje telefonskih razgovora odnosno praćenje elektronske pošte uvedeno je u jesen 2001. godine, nakon terorističkih napada na New York i Washington.

Za ovakve mjere potreban je inače sudski nalog, no Bijela je kuća – izjavio je ministar pravosuđa Gonzales – smatrala da djeluje u okviru zakona koji je donijet neposredno nakon terorističkih napada, a koji predsjedniku države daje veće ovlasti na području javne sigurnosti.

Ministar Alberto Gonzales izjavio je pred senatskim Odborom za pravosuđe da predsjednik države ima odgovornost i ovlast da zaštiti građane od terorista. Sjedinjene Države trebaju progoniti teroriste u inozemstvu, te locirati njihove moguće ćelije na teritoriju Amerike, u okviru novog, nekonvencionalnog rata protiv globalnog terorizma – rekao je čelnik ministarstva pravosuđa.

Predsjedatelj senatskog odbora za pravosuđe, republikanac Arlen Specter izjavio je da bi legalnost ovog programa trebao potvrditi posebni savezni sud, koji izdaje naloge za prisluškivanje odnosno praćenje u ovakvim slučajevima.

Kritičari ovog programa tvrde da on krši odredbe zakona iz 1978. godine, prema kojem prisluškivanje američkih državljana treba odobriti posebno sudsko tijelo. Predsjednik Bush je međutim, u jesen 2001. godine odobrio praćenje telefonskih i email veza nekih američkih građana – bez sudskog naloga.

Čelni demokrat u senatskom Odboru za pravosuđe, Patrick Leahy izjavio je da ga brine mogućnost da je vlada špijunirala građane koji poštuju zakon te da su se njihova imena našla na popisu osumnjičenih za terorizam.

XS
SM
MD
LG