Linkovi

Iran i mirovine operacije - glavne teme na dnevnom redu Vijeća sigurnosti


Sjedinjene Države će u veljači predsjedavati Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kako iz sjedišta svjetske organizacije javlja Peter Heinlein, američki ambasador pri Ujedinjenim narodima očekuje da će Iran i mirovne operacije biti glavna pitanja na dnevnom redu Vijeća.

John Bolton: Vjerujem da je glavni zadatak Vijeća sigurnosti u nadolazećem razdoblju da bude učinkovitije u borbi protiv širenja oružja masovnog uništenja te u sudjelovanju u globalnoj borbi protiv terorizma. Mislim da ćemo u tom smislu u veljači imati značajan test, a to je rješavanje krize nastale iranskim programom nuklearnog oružja. Nadamo se da će Međunarodna agencija za atomsku energiju preporučiti da se o tome povede rasprava u Vijeću sigurnosti.

Veleposlanik Bolton očekuje da će, u tom slučaju, uloga Vijeća biti da pojača ovlasti Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi se Iran navelo da ispuni svoje međunarodne obveze.

John Bolton: Vjerujem da će naš prvi korak biti da pozovemo Iran na ispunjavanje zahtjeva iz postojećih rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju, a koje Iran stalno krši. Vjerujem da će Vijeće sigurnosti i agencija za atomsku energiju blisko surađivati.

Ambasador Bolton dodaje kako nema jamstava da će se o pitanju iranskog nuklearnog programa povesti rasprava u Vijeću sigurnosti. No što god da se dogodi, američki diplomat očekuje snažno protivljenje Irana.

John Bolton: Iranci će prijetiti u sljedećih nekoliko tjedana, pokušat će nam zamazati oči i zbuniti. Pretvarat će se da će ispuniti svoje obveze i da su zainteresirani za pregovore. Ono za što su oni doista zainteresirani jest ono što rade u posljednjih gotovo 20 godina, a to je strateška odluka da se domognu nuklearnog oružja. Mi to ne možemo dopustiti.

Ambasador Bolton je naveo dugačak popis američkih prioriteta no Vijeće će se – smatra on – veći dio veljače baviti pitanjima mirovnih operacija.

Ujedinjeni narodi trenutno imaju 18 mirovnih operacija u kojima sudjeluje oko 80 tisuća vojnika. Neke mirovne operacije, poput onih u Obali bjelokosti, na Haitiju te u Etiopiji i Eritreji redovno se nalaze na dnevnom redu Vijeća. Američki ambasador dovodi u pitanje potrebu za tolikim brojem mirovnih misija tvrdeći da su Ujedinjeni narodi 'previše rastegnuti'.

Veleposlanik Bolton također se nada da će iskoristiti ulogu predsjednika Vijeća sigurnosti kako bi skrenuo pozornost na reforme. On predviđa da će jedan od glavnih događaja u veljači biti objavljivanje izvješća koje su zatražili svjetski čelnici na summitu u rujnu prošle godine, a u kojem će se evaluirati sve akcije Ujedinjenih naroda od njihovog osnutka prije 60 godina.

XS
SM
MD
LG