Linkovi

Kada se radi o iranskim nuklearnim ambicijama, nema lakih odgovora - kažu vodeći američki senatori


Visoko rangirani američki senatori iz obje stranke kažu da nema lakih odgovora kada se radi o iranskim nuklearnim ambicijama, no, moguća uporaba sile ne može biti isključena, kažu. Ti su komentari uslijedili nakon što je izraelski ministar obrane rekao da Izrael neće tolerirati iransku nuklearnu opciju, te da se, u tom smislu, priprema za obranu.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz nagovijestio je da se Izrael priprema za vojnu akciju protiv iranskih nuklearnih objekata. "Izrael ne može prihvatiti iransku nuklearnu opciju i mora se braniti, sa svime što to implicira," rekao je izraelski ministar, dodavši: "Mi se pripremamo." Ali, kako je kazao, međunarodna diplomacija mora biti prva linija djelovanja. On je pozdravio napore – koje predvode Sjedinjene Države – da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti, rekavši da su sankcije i međunarodni nadzor nad iranskim nuklearnim programom 'ispravna politika u ovom trenutku'. Tijekom posljednjih mjeseci, otkako je iranski predsjednik pozvao da se 'židovsku državu izbriše s karte svijeta', izraelski dužnosnici su opetovano upozoravali da, ukoliko diplomacija ne bude bila uspješna, uvijek postoji i vojna opcija. Godine 1981, izraelsko zrakoplovstvo je uništilo irački nuklearni reaktor.

Američki senator John McCain izjavio je da je vrijeme da se o iranskim nuklearnim aktivnostima raspravi u Vijeću sigurnosti, s mogućim uvođenjem sankcija: "Ja bih sada vršio jaki pritisak da se ide pred Vijeće sigurnosti; mislim da će administracija predsjednika Busha to uskoro i učiniti," rekao je senator iz Arizone, govoreći u programu vijesti televizijske mreže Fox. No, on je priznao da, što se uvođenja sankcija tiče, u Vijeću bi se tome mogle protiviti stalne članice Rusija i Kina.

Jedan drugi republikanski senator bio je izravniji u ocjeni izgleda za rješavanje spora oko iranskog nuklearnog programa kroz Ujedinjene narode. Senator Pat Roberts govorio je u emisiji "Face the Nation", televizijske mreže CBS: "Sankcije ne djeluju ukoliko nema jedinstvene pozicije među svim trgovinskim partnerima s Iranom. U Vijeću sigurnosti imate problem, jer Kina i Rusija trguju s Iranom. One neće dozvoliti nikakve sankcije," kaže senator Roberts.

U istoj emisiji s njim bio je i demokratski senator Joseph Lieberman, koji smatra da treba iskoristiti sve moguće puteve kako bi se Iran spriječilo u razvoju nukleranog oružja. "Dobro je da radimo zajedno s Britanijom, Francuskom i Njemačkom, ali ti napori idu vrlo sporo. Moramo pokušati problem staviti pred Ujedinjene narode. Prilično sam pesimističan oko izgleda da bi nas Rusija i Kina pustile da radimo ono što želimo činiti. Mislim da trebamo formirati 'koaliciju voljnih', prvo da uvedemo sankcije protiv Irana. Drugo, vojnu opciju ni u jednom trenutku ne trebamo maknuti sa stola," rekao je senator Lieberman, istaknuvši da su američke oružane snage najmoćnija vojna sila u povijesti, te da, unatoč jakog angažmana u Iraku, Afganistanu i drugdje, Sjedinjene Države su potpuno spremne pokrenuti preventivni vojni udar protiv iranskih nuklearnih objekata.

Gotovo iste riječi izrekao je i senator McCain. "Vojnu opciju ne možemo isključiti iz razmatranja. Ali, moramo vrlo jasno reći da je to zadnja opcija. Postoji samo jedna stvar koja je gora od američke vojne opcije – da Iran posjeduje nuklearno oružje. Oni već imaju projektile na koje bi stavili to oružje," rekao je senator McCain.

XS
SM
MD
LG