Linkovi

FBI brinu neregistrirani mobiteli čije je korištenje nemoguće pratiti


Američke vlasti istražuju nedavni nagli porast prodaje mobilnih telefona čiju se uporabe ne može pratiti. Brine ih da bi mnogi takvi telefoni mogli biti korišteni u terorističke svrhe. No, kako izvješćuje Ernest Leong, moglo bi se raditi i o drugačijima motivacijama za posjedovanje telefona koji je 'nemoguće pratiti'.

Mobilni telefoni postali su neodvojivi dio svakodnevnice. No, kako naglašava bivši agent FBI-a Jack Cloonan, neki mobilni telefoni, koji nisu registrirani niti u jednoj telekomunikacijskoj kompaniji, a minutaža je unaprijed plaćena, mogu biti korišteni u potpuno krive svrhe: "Takav mobitel može kupiti bilo tko – platiti gotovinom i gotovo. Kreditna kartica vam nije potrebna kao niti potpisivanje bilo kakvog ugovora, tako da nitko nema uvid tko je osoba koja je kupila takav telefon."

Kako napominju američki dužnosnici, ovakva je vrsta mobitela popularna u kriminalnim krugovima te među teroristima. Nakon eksplozija bombi na vlakovima u Madridu 2004. godine, istraga je otkrila da su upravo ovakvi neregistrirani mobiteli bili korišteni za detonaciju bombe.

U cilju bolje zaštite, u Europi nije moguće kupiti mobitel bez valjane identifikacije.

Nedavno su velike količine ovakvih mobitela kupljene u Kaliforniji i Teksasu, odakle su potom poslane na Srednji istok što je izazvalo sumnju američkih saveznih istražnih organa. Prema navodima FBI-ja, pojedinci koji su kupili mobitele, bili su povezani s terorističkim ćelijama te su kasnije bili uhićeni.

Ovu vrstu mobitela spomenuo je američki predsjednik George Bush kao jedno od opravdanja za uključivanje posebne zakonske odredbe o elektronskom prisluškivanju u protu-teroristički Patriot Act. "Policijski dužnosnici sada mogu koristiti pretražno prisluškivanje, što će spriječiti teroriste da šalju poruke svojim jatacima" - rekao je svojevremeno predsjednik Bush.

Međutim, moguće je i drugačije objašnjenje – mnogi građani koji poštuju zakon jednostavno žele takve mobitele kako bi smanjili mogućnost da vladine službe prate njihovu komunikaciju. U FBI-ju priznaju da je moguće da su dvije velike nabavke takvih mobitela bile potpuno zakonite, namijenjene preprodaji ili čak kao pokloni za prijatelje i rodbinu.

Istraga o ovom slučaju još uvijek je u tijeku.

XS
SM
MD
LG