Linkovi

Poruka zaista bin Ladenova, kažu američki stručnjaci


Američki obavještajni analitičari kažu da glas na audiosnimci koju je emitirala televizija al-Jazeera zaista pripada čelniku al-Qaide Osami Bin Ladenu. Međutim, dužnosnici kažu da nemaju namjeru pojačati razinu opasnosti u Sjedinjenim Državama zbog prijetnji spomenutih u snimci.

U poruci, koju je jučer emitirala arapska televizija al-Jazeera, bin Laden govori o planu novog napada u Sjedinjenim državama, ali, istodobno, nudi 'dugoročno' primirje ukoliko se američke snage povuku iz Iraka i Afganistana. Bijela kuća je odbila ponudu, a glasnogovornik je rekao da Sjedinjene Države ne pregovaraju s teroristima.

U travnju 2004, čelnik al-Qaide je istu ponudu uputio Europi, koja ju je jednako tako odbila. U jučerašnjoj poruci, bin Laden spominje smrtonosne terorističke bombaške napade u europskim glavnim gradovima koje ni povećane mjere sigurnosti nisu uspjele spriječiti.

Stručnjaci za protuterorizam kažu da prijetnje Osame bin Ladena, u najnovijoj poruci, treba shvatiti ozbiljno. Bivši šef CIA-jine jedinice koja je tragala za bin Ladenom kasnih devedesetih, Michael Scheuer, kaže da Amerikanci trebaju očekivati napad u slijedećih godinu dana.

S istim zaključkom oglasio se i bivši šef za protuterorizam Bijele kuće Richard Clarke, koji se pita bi li bin Laden govorio o predstojećem napadu i riskirao da čitav svijet vidi da nije bio u pravu, u slučaju da napada nema.

Drugi analitičari, poput Jeremyja Bennieja iz časopisa "Jane's Defense Weekly's", kažu da je bin Ladenova ponuda primirja pokušaj da sebe prikaže kao racionalnog diplomata, da poljulja svjetsko mnijenje, te da nametne imidž da al-Qaida kontrolira situaciju.

U međuvremenu, mnogi stručnjaci ističu vrijeme objavljivanja poruke, smao nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države izvele napad na bin Ladenovog zamjenika, Aymana al-Zawahirija. Upravo je potonji bio javno lice al-Qaide tijekom posljednje godine, a vjeruje se da je preživio napad u Pakistanu.

Bivši protuteroristički agent CIA-je Vincent Cannistraro kaže da mu se čini da bin Laden zvuči na snimci umorno i kao da nije dobrog zdravlja.

XS
SM
MD
LG