Linkovi

Sabato: 'Na Capitol Hillu se s dosta nervoze prati istraga protiv Jacka Abramoffa'


U Washingtonu se posljednjih dana napeto očekuju nova otkrića u istrazi Jacka Abramoffa, jednog od do nedavno najuspješnijih ovdašnjih lobista. Prije nekoliko dana Abramoff je priznao kaznenu odgovornost u vezi optužnice koja ga tereti za podmićivanje članova Kongresa. U zamjenu za nešto ublaženu optužnicu, Jack Abramoff je pristao surađivati s istražiteljima u široj istrazi koja bi mogla ugroziti karijere čak dvadesetak kongresmena. O korupcijskom skandalu koji je dobro 'prodrmao' glavni grad Sjedinjenih Država prilog je pripremio Jim Malone.

Lobiranje je u Americi staro koliko i same Sjedinjene Države. Prvi amandman na američki ustav jamči pravo 'upućivanja peticija vlastima od strane građana, kako bi se ispravilo ono na što se građanin žali.' Termin lobist postao je popularan sredinom 19. stoljeća, kada su po predvorjima – na engleskom 'lobijima' - vladinih zgrada, predstavničkih tijela, ili čak hotela građani čekali političare ili vladine dužnosnike kako bi im predstavili svoj 'slučaj'.

I u prošlosti, kao i danas, postoji vrlo delikatna razlika između lobiranja i otvorenog podmićivanja. Savezni istražitelji tvrde da je tu liniju Jack Abramoff prešao više puta. Tužiteljica Alice Fisher nabrojila je prije nekoliko dana za što se Jacka Abramoffa tereti: "Abramoff je javnim dužnosnicima osiguravao turistička putovanja, donacije, plaćao im je večere i odlazak na razne zabavne i športske priredbe. To je činio s namjerom, a ponekad i u uvjerenju, da će taj javni dužnosnik zauzvrat nešto učiniti kao protuuslugu, u interesu Abramoffa ili njegovih klijenata. Kao što je Jack Abramoff priznao, njegovi postupci često su imali željeni učinak – utjecaj na rješavanje nekog problema."

Danas u Americi za svoje interese, u skladu sa zakonom, lobiraju svi – korporacije, pojedine industrijske grane, ekolozi, sindikati, tisuće građanskih udruga, mediji, etničke zajednice… Da bi bili što efikasniji svi oni, u pravilu, upošljavaju profesionalne lobiste, kojih u Washingtonu ima oko 35 tisuća. Lobisti su često bivši vladini dužnosnici, bivši članovi Kongresa ili njihovi bivši visokopozicionirani savjetnici, koji znaju kako funkcionira izvršna i zakonodavna vlast.

Promicanje vlastita interesa na političkoj sceni demokratske zemlje – što je u biti lobiranje – nije kažnjiva aktivnost. Primjerice, prosječni kongresmen ne poznaje baš sve nijanse nekog zakonodavnog prijedloga o kojem treba glasati. Posao je lobista da objasni poziciju svog klijenta. Lobisti to najčešće čine ne u kontaktu sa samim kongresmenom već s njegovim pomoćnicima i savjetnicima, koji potom kongresmena savjetuju kako treba glasati o pojedinom zakonu.

Visinu donacija političarima te vrijednost poklona koji se smije dati političaru ili javnom dužnosniku – ne veća od 50 dolara – određuje zakon koji se – kako vidimo iz slučaja Jacka Abramoffa – primjenjuje i kada je u pitanju jedan od najutjecajnijih washingtonskih lobista.

Larry Sabato, direktor Centra za politiloška istraživanja na sveučilištu Virginije, smatra da je vrlo važna činjenica što je Jack Abramoff pristao surađivati s istražiteljima: "Na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, trebali bi sada biti prilično nervozni… Sporazum s istražiteljima koji je Jack Abramoff sklopio odnosi se na ublažavanje optužnice, ali jedino pod uvjetom da istražiteljima da informacije koje će ukazivati na moguću kaznenu odgovornost članova Kongresa i visoko-pozicioniranih djelatnika koji su njihovi pomoćnici ili savjetnici."

Posljedice ovog korupcijskog skandala mogle bi se osjetiti i u studenom, kada se bira cijeli saziv Zastupničkog doma te trećina Senata – kaže Larry Sabato: "Prosječnog građana trebalo bi zanimati je li Jack Abramoff zaista podmićivao članove Kongresa. Jer, zastupnici bi trebali slušati nas, građane, a ne lobiste ili one koji na političku scenu dolaze s debelim novčanikom."

Jack Abramoff je republikanac – krajem osamdesetih bio je jedno vrijeme čelnik sveučilišnog ogranka Republikanske stranke. Kada su 1994. godine republikanci prvi put u više od četrdeset godina osvojili većinu u oba doma Kongresa, Jack Abramoff je već bio lobist, i počeo je koristiti svoje dobre veze u Republikanskoj stranci. Većinu novca koji je dobivao od klijenata donirao je Republikanskoj stranci, no davao je donacije i demokratima, iako u znatnije manjoj mjeri.

Politički analitičar Stuart Rothenberg smatra da bi izbori u studenom mogli biti opasni za kandidati iz obje stranke, ukoliko se dokaže da su imali veze s Jackom Abramoffom: "Ovo je, vrlo vjerojatno, početak velikog korupcijskog skandala. Treba tek vidjeti hoće li on štetiti samo jednoj ili objema strankama. No, sada je već jasno da će skandal štetiti nizu članova Kongresa."

Posljednjih tjedana, članovi Zastupničkog doma i Senata iz obje stranke počeli su vraćati donacije koje su dobili od Jacka Abramoffa, prvenstveno u svrhu financiranja izborne kampanje. I izborni je stožer predsjednika Georgea Busha vratio 6 tisuća dolara koje je prije nekoliko godina primio od Jacka Abramoffa – uplativši ovaj iznos u dobrotvorne svrhe.

Korupcijski skandal koji je počeo istragom Jacka Abramoffa obnovio je pozive da se zakonom dodatno ograniči moć lobista, te da se provede još jedna reforma financiranja izbornih kampanja. Bivši čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu, republikanac Newt Gingrich smatra da se cijeli izborni sustav treba u potpunosti promijeniti: "Mislim da bi svakog Amerikanca trebala zabrinuti činjenica da je lobiranje postalo industrija divovskih razmjera. Zakoni koji reguliraju izbore trebaju se u potpunosti preispitati – prvenstveno kako se prikuplja novac za izbornu kampanju. Treba razmotriti i propise koji određuju što se u lobiranju u Washingtonu smije a što ne smije činiti. Nadam se da će ovaj slučaj biti neka vrst poziva na otrežnjenje; da razmislimo kakav je to sistem u kojem je netko poput Jacka Abramoffa uopće mogao postojati."

Glavni klijenti Jacka Abramoffa bila su indijanska plemena koja su ga unajmila kao lobista da im pomogne u promicanju njihovih poslovnih interesa u Kongresu. Poslovni interesi tih plemena bili su vezani uz otvaranje kasina na rezervatima gdje je kockanje u pravilu zakonom dopušteno. Međutim, Jack Abramoff je istražiteljima već priznao da su on i njegovi suradnici Indijance u pravilu - varali. Uzeli bi milijune dolara, a da u njihovu korist u Washingtonu nisu mnogo učinili.

XS
SM
MD
LG