Linkovi

Posljedice skandala 'Abramoff' već se osjećaju na Capitol Hillu


Premda su članovi američkog Kongresa na dugačkom zimskom odmoru posljedice skandala s nekoć utjecajnim lobistom Jackom Abramoffom već se osjećaju na Capitol Hillu. Abramoffovo priznanje krivnje za prijevare i utaju poreza te njegova spremnost na suradnju s istražiteljima naveli su neke članove Kongresa da vrate novac kojim im je donirao ili koji se na bilo koji način dovodi u vezu s njim.

Mjesecima prije nego se Jack Abramoff pojavio pred sudom, američki zakonodavci su se pripremali na udar. Više od 20 članova Kongresa vratilo je novac koji je dobilo od bivšeg lobista i njegovih klijenata među kojima su i skupine koje zastupaju američke indijance. Među posljednjima to je učinio predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Dennis Hastert, koji je objavio da prilog Abramoffa od 69 tisuća dolara prosljeđuje u humanitarne svrhe.

Slične objave dali su i bivši čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, Tom Delay i Roy Blunt, republikanac koji je privremeno preuzeo vodstvo nad članovima Kongresa iz Republikanske stranke dok se ne okonča proces koji se vodi protiv Toma Delaya zbog navodnog kršenja financiranja izborne kampanje. Republikanski kongresmen Bob Ney, koji je jedan od najmanje šest, a možda i 20 članova Kongresa na koje bi se – kako se vjeruje – mogla usmjeriti istraga, također je objavio da vraća novčane priloge Jacka Abramoffa. Isto je učinio i izborni stožer kampanje za reizbor predsjednika Busha 2004. godine.

Šest tisuća dolara koje je kampanja dobila od Jacka Abramoffa proslijeđeno je u humanitarne svrhe. Objavljujući takav potez glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan je izjavio da su aktivnostima Jacka Abramoffa bili obuhvaćeni i demokrati i republikanci.

"Vjerujem da smo poduzeli odgovarajuće korake u vezi s ovom inviduom, to je slično onome što smo činili i u prijašnjim situacijama kad su se otkrile bilo kakve nezakonitosti u koje su bile umiješane osobe koje su nam donirale novac. Na drugima je da poduzmu slične korake, a to se odnosi na ljude iz obje stranke u Kongresu."

Savezna istraga o korupciji koja uključuje Jacka Abramoffa dovela je do poziva iz oba doma Kongresa da se usvoje novi zakoni koji reguliraju djelatnost lobiranja. Demokratski senator Russ Feingfold kaže da su zakonodavci već neko vrijeme svjesni toga da će skandal s Jackom Abramoffom ukazati na potrebu za promjenama.

"Obično se radi o posramljenosti ili strahu kad članovi Kongresa dođu do zaključka da ovakve djelatnosti nanose štetu njihovoj reputaciji te su potom voljni provesti promjene. Vjerujem da će ova situacija pomoći našim naporima da provedemo potrebne reforme."

Uz istragu savezne vlade, republikanski senator John McCain vodi senatsku istragu aktivnosti Jacka Abramoffa koje uključuju plemena američkih indijanaca. Ovaj slučaj skrenuo je pozornost na mehanizme u Kongresu kako bi se spriječilo potkupljivanje kongresmena. Odobor za etiku Zastupničkog doma Kongresa doslovno je paraliziran već godinu dana zbog političkih bitaka oko procedure, a nejasno je kako će sličan senatski odbor reagirati na skandal sa Jackom Abramoffom.

Najveće političke posljedice ovog slučaja mogle bi se osjetiti u Zastupničkom domu koji nastavlja zasjedanje kroz nekoliko tjedana. Tamošnji republikanci, naime, moraju odlučiti hoće li održati izbore za novog čelnika koji bi i formalno zamijenio kongresmena Toma Delaya. Taj kongresmen optužen je u Teksasu za kršenje zakona koji reguliraju financiranje izbornih kampanja. Pitanja koja će se postavljati u istrazi radnji Jacka Abramoffa mogli bi definitivno potkopati politički utjecaj kongresmena Delaya.

XS
SM
MD
LG