Linkovi

Priznanje Jacka Abramoffa moglo bi proširiti istragu i na aktivnosti dvadesetak članova Kongresa


Jack Abramoff, nekoć jedan od najuspješnijih lobista u Washingtonu, priznao je da je odgovoran za nekoliko točaka optužnice koja ga tereti za prijevaru te kršenje poreznih propisa.

Ovim priznanjem Jacka Abramoffa otvara se put za suradnju s istražiteljima, u istrazi koja bi mogla obuhvatiti i nekoliko čelnih članova Kongresa. Jedan od njih je Tom DeLay, bivši čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu.

Aktivnosti Jacka Abramoffa bile su posljednjih mjeseci predmet dvije istrage. Prema jednoj, on je optužen za prijevaru dviju financijskih ustanova na Floridi, gdje je Abramoff želio kupiti flotu turističkih brodova za krstarenje. U drugoj istrazi, istražitelji anstoje utvrditi je li utjecajni republikanski lobist članovima Kongresa osiguravao skupe poklone i besplatna turistička putovanja – čime je prekršio zakon.

U sklopu danas objavljene izvansudske nagodbe, Jack Abramoff će surađivati sa saveznim istražiteljima – što znači da će vjerojatno otkriti imena svih kongresmena s kojima je surađivao i, možda, tijekom toga – prekršio zakon.

Agencija Associated Press navodi da se savezna istraga koncentrirala na aktivnosti oko dvadeset članova Kongresa.

XS
SM
MD
LG